STT pasigenda kompensuojamų vaistų kainos pagrindimo, įžvelgia piktnaudžiavimo riziką | Diena.lt

STT PASIGENDA KOMPENSUOJAMŲ VAISTŲ KAINOS PAGRINDIMO, ĮŽVELGIA PIKTNAUDŽIAVIMO RIZIKĄ

  • 1

Kompensuojamųjų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kainodara ir įsigijimas turi teisinių spragų dėl kainos pagrįstumo, abejonių kelia ir nedeklaruojami sprendimų priėmėjų ryšiai, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

STT, atlikusi šio proceso korupcijos rizikos analizę Valstybinėje ligonių kasoje (VLK) ir Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM), tvirtina, jog nustatyti trūkumai kelia riziką dėl galimo piktnaudžiavimo. Ministerija sako ketinanti atsižvelgti į tarnybos pastabas ir jau rengia tam tikrus pakeitimus siekiant ištaisyti trūkumus.

Rizikos – dėl kainų pagrįstumo, komisijų sudėties

„STT korupcijos prevencijos specialistai (...) nustatė, kad šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas sukelia korupcijos pasireiškimo tikimybę, kadangi pareiškėjas nėra įpareigojamas pagrįsti jo siūlomos kompensuoti medicinos pagalbos priemonės kainos objektyviais duomenimis, o procesą prižiūrintys specialistai papildomai netikrina (...) kainos tikrumo“, – teigiama šią savaitę išplatintame STT pranešime.

Pasak tarnybos, dėl to, sprendžiant klausimą dėl medicinos pagalbos priemonės įtraukimo į kompensuojamuosius sąrašus, gali kilti situacijos, kuomet kompensuotina suma nuo pradinės platintojo įsigijimo kainos skiriasi kartais.

„Be to, pastebėta, jog sprendimų priėmimo dėl vaistinių preparatų ar medicinos pagalbos priemonių kompensavimo procesuose dalyvaujančių asmenų ryšiai gali kelti korupcijos rizikas, kadangi komisijos nariai deklaracijose nepateikia visų aktualių duomenų, susijusių su jų ir farmacijos įmonių turtiniais ir kitais ryšiais“, – nurodė STT.

Taip pat įstatymuose, anot STT, nėra pakankamai aiškiai ir išsamiai įtvirtintas komisijų protokoluose atskleidžiamas narių dalyvavimas sprendimuose.

Komisijos nariai deklaracijose nepateikia visų aktualių duomenų, susijusių su jų ir farmacijos įmonių turtiniais ir kitais ryšiais.

Atsižvelgusi į nustatytas rizikas, STT ministerijai ir ligonių kasai siūlo įstatymuose įtvirtinti pareiškėjui pareigą pagrįsti siūlomą medicinos pagalbos priemonės kainą, taip pat svarstyti nustatyti papildomas kontrolės priemones ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų komisijomis, darbo grupių veikloje dalyvaujantiems specialistams.

STT siūlo papildyti galiojantį SAM interesų deklaravimo tvarkos aprašą, tobulinti komisijų sprendimų protokolavimo bei dokumentavimo reikalavimus.

Pasak STT, ministerija ir ligonių kasa per tris mėnesius turi paviešinti, kaip atsižvelgta į pateiktas pastabas ir siūlymus.

Ministerija žada atsižvelgti į pastabas

BNS pateiktame komentare SAM komunikacijos skyriaus patarėjas Julijanas Gališanskis tvirtino, kad ministerija vertina visas teisėsaugos nurodomas rizikas ir imasi priemonių joms šalinti.

„Atidžiai susipažinusi su šią savaitę pateiktomis STT išvadomis bei rekomendacijomis, SAM parengs siūlymus dėl jų įgyvendinimo“, – nurodė J. Gališanskis.

Pasak jo, tobulinant vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo procesą, šiuo metu įgyvendinami keli pokyčiai.

J. Gališanskio teigimu, parengta ir derinama medicinos priemonių įtraukimo į kompensavimo sąrašus paraiškos forma, kurioje prašoma objektyviais duomenimis pagrįsti Lietuvai siūlomą kainą

Taip pat parengtas ir derinamas naujas Tarpinstitucinės derybų dėl vaistų ir medicinos priemonių kainų komisijos reglamentas, kuriame nustatyta, kokius kriterijus turi atitikti į komisiją skiriami nariai, įtvirtinti reikalavimai informacijos viešinimui.

Kartu tobulinamas Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisijos reglamentavimas, peržiūrimi kitų su kompensavimu susijusių komisijų reglamentai, siekiant įtvirtinti ribojimą jų nariams dalyvauti Kompensavimo, Derybų, Apeliacinės komisijos veiklose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O kas cia

is STT susirgo,kad vaistu kaina parupo? Ji uzkelta jau 34 metus verslu naudai,kaip ir viso kito,beje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS