Švietimo viceministras: pratybų sąsiuviniai – nueinančio laikmečio reliktas | Diena.lt

ŠVIETIMO VICEMINISTRAS: PRATYBŲ SĄSIUVINIAI – NUEINANČIO LAIKMEČIO RELIKTAS

Pratybų sąsiuviniai nėra privalomi, primena Švietimo ir mokslo ministerija. Ar naudoti pratybas, nusprendžia pati mokykla arba mokytojas. Mokykla, prieš priimdama sprendimą, turi tartis su mokinių tėvais.

Švietimo ir mokslo viceministro Gražvydo Kazakevičiaus teigimu, mokytojai turėtų pasvarstyti, ar pratybų pildymas lavina dabartinių mokinių mąstymą, vaizduotę, ar tikrai geriau įtvirtina vieno ar kito dalyko žinias.

„Nereikėtų apsiriboti pratybų sąsiuviniais, kurie galbūt, galima ir taip pasakyti, yra nueinančio laikmečio reliktas. Kodėl neparinkus mokiniams įdomesnių, šiuolaikiškesnių ir naudingesnių užduočių, skatinančių kūrybiškumą, bendradarbiavimą, įtraukiančių išmaniųjų technologijų tikslingą naudojimą?“ - svarstė švietimo ir mokslo viceministras.

Nereikėtų apsiriboti pratybų sąsiuviniais, kurie galbūt, galima ir taip pasakyti, yra nueinančio laikmečio reliktas.

Jeigu mokykla pasirenka naudoti pratybų sąsiuvinius, mokytojai mokiniams ir tėvams turi paaiškinti, kaip pratybų sąsiuviniai bus panaudoti ugdymo procese ir padės užtikrinti kokybišką ugdymą. Taip pat labai svarbu įvertinti ir kartu su bendruomene aptarti bendrą lėšų poreikį vieno vaiko pratybų sąsiuviniams, atsižvelgti į finansinius padarinius šeimoms. Visa atsakomybė už pratybas, jų prasmingumą tenka mokyklai ir mokytojams, nusprendusiems jas įsigyti ir naudoti.

Pratybų sąsiuvinių negalima įsigyti iš mokinio krepšelio lėšų. Pagal Švietimo įstatymo 70 straipsnį, individualiomis mokymo priemonėmis (pratybų sąsiuviniais, rašymo priemonėmis, skaičiuotuvais ir kt.) mokinį aprūpina tėvai, globėjai, rūpintojai.

Leidyklos kasmet išleidžia naujų vadovėlių, pratybų sąsiuvinių, pastarųjų ministerija neaprobuoja, nenustato jų kainų. Tad mokyklos vadovai ir mokytojai turi atsakingai rinktis, kokių ir kiek mokymo priemonių reikia būtent tais mokslo metais, primena ŠMM.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Mokinių mama

Visi pratybų sąsiuviniai šitokiom kainom eina į šiukšliadėžes. Tik pinigų švaistymas.Geriau jau už tuos pinigus vaikus pamaitinti mokykloje.Kad pietus galėtų pavalgyti.Jų vistiek vaikai daugiau niekur nenaudoja.Kertami medžiai ,kad gaminti popierių,o paskui šiukšlinti aplinką.Yra mokyklose kompiuteriai ir viskas turi būti kompiuteryje pagal programą.Nenaikinkime gamtos ir neterškime aplinkos.

OB

O kas mokytojams belieka, kai vadovėlių autoriai dirba ŠMM, Egzaminų centre, Šiuolaikinės mokyklos centre (??? čia ne juokas, tikrai toks yra) ir kitose su pačiu mokymų, metodika, jos praktika - nieko bendro neturi.

geda

o gal minties galiunas gali pasakyt kiek tas reliktas pajima euriuku is teveliu ar kaip visada neturi ne menkiausio supratimo tai tegu nors protingai patyli

SUSIJUSIOS NAUJIENOS