Talkinti vaikų apklausose jau pasirengę 72 psichologai | Diena.lt

TALKINTI VAIKŲ APKLAUSOSE JAU PASIRENGĘ 72 PSICHOLOGAI

  • 2

Nuo liepos padaugėjus atvejų, kuomet nepilnamečių apklausose turi būti pasitelkiami psichologai, į specialų tam pasirengusių specialistų sąrašą jau įtraukti 72 asmenys.

Planuojama, kad šis skaičius iki rudens padvigubės, teigia Teisingumo ministerija.

„Psichologai yra apmokyti, kaip užmegzti kontaktą su mažamečiu ar nepilnamečiu, kaip parengti jį apklausai, kokiu būdu formuluoti klausimus. Tai yra ypatingai svarbu, kai jauno amžiaus žmogus patenka į sudėtingas situacijas“, – pranešime pabrėžia teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Psichologų dalyvavimas mažamečių (iki 14 metų) nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose tapo būtinas nuo liepos 1 dienos, startavus vaiko teisių apsaugos pertvarkai.

Taip pat psichologas privalės dalyvauti nepilnamečių (iki 18 metų) nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos ar nepilnamečio įtraukimo į prostituciją.

Iki šiol psichologai dalyvavo mažesnėje dalyje vaikų apklausų.

Nepilnamečių apklausose dalyvaujantiems psichologams už darbą moka ir patirtas išlaidas kompensuoja ikiteisminį tyrimą atliekanti ikiteisminio tyrimo įstaiga arba prokuratūra, teisminio nagrinėjimo metu – teismas. Atlyginimas yra mokamas už faktinį paslaugų teikimo laiką – pasiruošimą ir dalyvavimą apklausoje bei kelionę į apklausos vietą ir atgal.

Galinčių dalyvauti apklausose psichologų sąrašą administruoja Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba. Joje taip pat įsteigti trys nuolatiniai psichologų etatai – šie psichologai vyktų į tas nepilnamečių apklausas, kai ikiteisminio tyrimo pareigūnams, prokurorams ar teismams dėl svarbių priežasčių nepavyktų pasikviesti psichologų iš specialaus sąrašo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Alis Petkus...

vaikai labai jautrūs poveikiui... traumuoti galima visam likusiam gyvenimui... todėl labai gerai, kad dalyvaus psichologai apklausose... gerai, kad valstybė rūpinasi vaikų reikalais...

...

"Devynios auklės -vaikas be galvos" - jokis naudos iš tų psich-apmokytų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS