Teisingumo ministerija į vaikų apklausas siūlo efektyviau įtraukti psichologus | Diena.lt

TEISINGUMO MINISTERIJA Į VAIKŲ APKLAUSAS SIŪLO EFEKTYVIAU ĮTRAUKTI PSICHOLOGUS

Teisingumo ministerija parengė ir pateikė Vyriausybei nutarimo projektą dėl psichologų, pageidaujančių padėti apklausti nepilnamečius baudžiamajame procese, sąrašo sudarymo ir administravimo tvarkos aprašo patvirtinimo.

Antradienį Vyriausybėje vykusiame tarpinstituciniame pasitarime nuspręsta sutelkti visų atsakingų institucijų pajėgas, kad problema būtų sprendžiama veiksmingai.

Pateiktu nutarimo projektu būtų patvirtintas aprašas, nustatantis psichologų, pageidaujančių dalyvauti nepilnamečių liudytojų, nukentėjusiųjų, įtariamųjų, kaltinamųjų ar specialių apsaugos poreikių turinčių nukentėjusiųjų apklausose baudžiamojo proceso kodekso nurodytais atvejais, sąrašo sudarymo ir administravimo tvarka. Sąrašas būtų sudaromas savanoriško psichologų įsirašymo į jį pagrindu. Panašiu principu šiuo metu paslaugas teikia teismo ekspertai, kurių sąrašą administruoja Teisingumo ministerija. Siūloma, kad teisėsaugos institucijos esant poreikiui pasirinktų psichologą iš sąrašo, kuris dalyvautų apklausoje.

„Sklandžiam psichologų įtraukimui ir įsitraukimui į vaikų apklausas būtinos ne tik teisėkūros, bet ir organizacinės visų institucijų, ypač vykdančių praktinę veiklą, pastangos. Tik kompleksinis požiūris į problemą ir sutelkta veikla duos reikiamą efektą“, - sako teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Rengdama nutarimo projektą, Teisingumo ministerija teiravosi institucijų nuomonių, bendradarbiaudama su VšĮ „Paramos vaikams centras“ ir Lietuvos psichologų sąjunga, vykdė psichologų apklausą dėl dalyvavimo vaikų apklausose galimybių. Buvo aiškinamasi psichologų turima patirtis, sunkumai dalyvaujant vaikų apklausose, pozicija dėl galimybės įsirašyti į psichologų sąrašą. Apklausos duomenimis, jau šiandien pageidavimą būti įtrauktais į psichologų sąrašą išreiškė apie aštuoniasdešimt psichologų.

Teisingumo ministerijos vertinimu, šiuo metu svarbus ne vien šis aptariamas teisinis instrumentas ir jo įgyvendinimas. Ypatingas dėmesys, be kita ko, turėtų būti skiriamas nusikaltimo prevencijai ir pagalbos šeimai teikimui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jūs geriau

pasakykit kodėl vaikams buvo prakišta Gender programa pavadinta lytinio švietimo ir kodėl 5 metų vaikas turi apsirinkti savo lytinę orentaciją?

cha ,,,teisingumo ministerija,,,

kartu su a lia psichologais jau apklause Kedzio dukrele ...... po siai dienai Sadunaite praso prezidentes ,kad parodytu nors jos kapely.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS