Tremtys – tai ne tik Rusija: kas lietuvių laukė Kazachstane? | Diena.lt

TREMTYS – TAI NE TIK RUSIJA: KAS LIETUVIŲ LAUKĖ KAZACHSTANE?

Tremtys – tai ne tik Rusija. Tai kur kas platesnė geografinė teritorija. Viena jų – Kazachstanas. Čia lietuviai buvo vežami į lagerius ir darbo kalėjimus kaip politiniai kaliniai.

Kiekvienam atvykusiam į lagerį buvo užvesta byla. Iki šiol jos įslaptintos, todėl kalėjusių lietuvių skaičius nėra tikslus. Spėjama, kad jų buvo įkalinta apie 20 tūkstančių.

Lageriuose mirę žmonės nebuvo laidojami – tiesiog užkasami už lagerio tvoros. Todėl ir kapaviečių čia išlikę nedaug. 2009 metais projekto „Misija Sibiras“ dalyviai išvyko į Kazachstano Respubliką ne ieškoti lietuvių tremtinių kapaviečių, o pastatyti atminimo paminklus žuvusiems.

„Lageriuose gyvenimas buvo visiškai kitoks nei [tiesiog] tremty. Jeigu tremty žmonės galėjo pasistatyti namelį, užsiauginti kokią daržovę ar iš miško uogų, grybų [atsinešti], tai Kazachstane, Tadžikistane žmonės dirbo visiškai kitus darbus. Jie gyveno izoliuoti nuo visuomenės, gyveno lagerių teritorijoje, dažniausiai vyrai, moterys, vaikai buvo atskirti.

Norėjosi parodyti visai Lietuvos visuomenei ir priminti, kad, kalbant apie tremtį, yra ne tik Rusija – žmonių likimus palietė kur kas daugiau geografinės teritorijos vietų“, – pasakoja 2007–2013 m. projekto „Misija Sibiras“ vadovas Arnas Marcinkus.

Plačiau – reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS