Ugniagesiams talkina jau pusantro tūkstančio ugniagesių savanorių | Diena.lt

UGNIAGESIAMS TALKINA JAU PUSANTRO TŪKSTANČIO UGNIAGESIŲ SAVANORIŲ

  • 0

Lietuvos ugniagesiams dirbti padeda daugiau nei 1500 savanorių. Tokius duomenis pateikia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).

„Didžioji dalis - 75 proc. - ugniagesių savanorių priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms padeda gesinti gaisrus ir atlikti žmonių bei jų turto gelbėjimo darbus. Konkrečias užduotis gaisro vietoje savanoriams ugniagesiams paskiria gelbėjimo darbų vadovas“, - sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Kęstutis Lukošius.

Pasak K. Lukošiaus, kita dalis - 25 proc. - savanorių mūsų šalies savivaldybėse telkia vietos gyventojus aktyviau įgyvendinti gaisrų prevencijos priemones, saugoti nuo gaisrų žmonių gyvybę, sveikatą, turtą ir aplinką. Jie taip pat organizuoja priešgaisrinės saugos mokymus, aiškina gaisrų priežastis ir supažindina su priešgaisrinės saugos reikalavimais.

PAGD duomenys rodo, kad daugiausia savanorių dirba ne didžiuosiuose šalies miestuose, o Skuodo, Jonavos, Naujosios Akmenės, Jurbarko, Varėnos ir Telšių rajonuose.

Pasak K. Lukošiaus, Lietuvos žmones tapti ugniagesiais savanoriais paskatina itin skirtingi dalykai. „Vieniems svarbu rūpintis bendruomene, prisiimti atsakomybę už artimųjų ir aplinkinių gerovę. Kiti nori tapti pavyzdžiu aplinkiniams. Pastebime, kad nemažai žmonių savanoriauti pradeda norėdami patirti veiklos ekstremalumą. Vidurinį išsilavinimą įgiję jaunuoliai dažnai savanoriais tampa norėdami pasitikrinti, ar ugniagesio gelbėtojo profesija gali būti jų gyvenimo kelias. Taip pat vis daugėja tų, kurie nori tiesiog gelbėti žmones“, - pasakojo PAGD vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad jokių ugniagesių savanorių skaičiaus apribojimų nėra, todėl visi norintieji jais tapti, yra laukiami ir gali prisijungti prie Lietuvos ugniagesių gelbėtojų.

PAGD direktoriaus teigimu, ugniagesiai savanoriai šiai veiklai atsakingai ruošiami. „Jie mokosi ir teorijos, ir praktikos, kurią įgyja bendradarbiaudami su statutiniais ugniagesiais gelbėtojais. Mokymai užbaigiami egzaminu, kurį išlaikę žmonės prisijungia prie ugniagesių gelbėtojų komandų ir pradeda budėjimus. Kartą per 4 metus ugniagesiai savanoriai privalo tobulinti kvalifikaciją kursuose ir pratybose“, - sakė K. Lukošius.

Pasak PAGD pranešimo, ugniagesiams savanoriams už kiekvieną sugaištą valandą mokamas ne didesnis kaip 1 proc. Lietuvos statistikos departamento paskutinio paskelbto šalies ūkio darbuotojų vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio atlyginimas.

GALERIJA

  • Ugniagesiams talkina jau pusantro tūkstančio ugniagesių savanorių
PAGD nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS