V. Rupšys: po galimos J. Prigožino žūties, saugumo padėtis išlieka įtempta | Diena.lt

V. RUPŠYS: PO GALIMOS J. PRIGOŽINO ŽŪTIES, SAUGUMO PADĖTIS IŠLIEKA ĮTEMPTA

Saugumo padėtis regione išlieka įtempta, sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys, šią savaitę paskelbus informaciją apie galimą „Wagner“ samdinių grupės vadovo Jevgenijaus Prigožino mirtį.

„Saugumo situacija bendrai Europoje ir mūsų regione išlieka įtempta dėl karo Ukrainoje. Karas Ukrainoje, matot, vyksta labai intensyvus, matosi, kad bus užsitęsęs šitas karas. Taip pat, kad saugumo padėtis yra tikrai įtempta“, – sekmadienį žurnalistams sakė V. Rupšys, paklaustas, kaip J. Prigožino mirtis keičia Lietuvos saugumo situaciją.

„Bet mes turime žiūrėti, kas bus toliau, turime žiūrėti į perspektyvą, kaip mes turime vystyti savo pajėgumus“, – teigė jis ir pridūrė, kad Lietuva turi būti pasiruošusi atgrasyti Rusiją.

Praėjus lygiai dviem mėnesiams po „Wagner“ samdinių maišto Rusijoje, trečiadienį prie Tverės sudužo su šia grupe susijęs privatus lėktuvas ir žuvo 10 lėktuve buvusių žmonių, įskaitant, kaip manoma, grupuotės vadovą J. Prigožiną.

 

Sudužo privatus J. Prigožino lėktuvas

Scanpix nuotr.

Kol kas informacija apie J. Prigožino žūtį nėra galutinai patvirtinta. Rusijos tyrimų komitetas sekmadienį patvirtino „Wagner“ vado mirtį.

Dalis ekspertų ragino pasirodžiusią informaciją vertinti atsargiai ir pastebėjo, kad tokia Rusijos pareigūnų informacija nėra laikytina „Wagner“ įkūrėjo mirties patvirtinimu.

Kremlius penktadienį taip pat griežtai atmetė gandus, kad užsakė nužudyti privačios karinės bendrovės „Wagner“ bosą J. Prigožiną.

Rusijos pareigūnai pranešė pradėję tyrimą dėl oro eismo taisyklių pažeidimų, tačiau apie galimas incidento priežastis nekalba.

Lietuvos ir Lenkijos duomenimis, Baltarusijoje šiuo metu yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių, dalis jų – arti Lietuvos ir Lenkijos sienų. Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas tvirtina, kad samdinių skaičius gali siekti ir iki 4,5 tūkstančio.

Gairės: Jevgenijus Prigožinas, Wagner, Wagner lėktuvas, saugumo situacija, Valdemaras Rupšys, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS