Vaikų apklausoms nutarta ieškoti daugiau psichologų | Diena.lt

VAIKŲ APKLAUSOMS NUTARTA IEŠKOTI DAUGIAU PSICHOLOGŲ

  • 1

Siekiant užtikrinti pakankamą vaikus baudžiamajame procese padedančių apklausti psichologų skaičių, iki birželio 20 dienos pratęsta jų registracija.

Teisingumo ministerija pranešė, kad siekiama užtikrinti, jog sąraše būtų ne mažiau 140 psichologų (anksčiau buvo orientuotasi į 70 psichologų).

„Registracija tęsiama tiek psichologams, kurie pageidauja išklausyti nemokamus įvadinius mokymus, tiek psichologams, kurie turi teisę įsirašyti į psichologų sąrašą be įvadinių mokymų reikalavimo, t. y. psichologams, baigusiems tokius mokymus anksčiau arba turintiems vaikų apklausų baudžiamajame procese patirties, arba baigusiems specialias teisės psichologijos studijas“, – nurodo ministerija.

Šiuo metu į dalyvausiančių apklausose psichologų sąrašą, kurį administruoja Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba, yra įrašyta 40 psichologų, turinčių patirties apklausiant vaikus baudžiamajame procese arba įgijusių teisės psichologijos šakos aukštąjį universitetinį išsilavinimą.

Dar 75 psichologai yra nusprendę dalyvauti įvadiniuose trijų dienų mokymuose grupėmis, kuriuos baigę jie galės dalyvauti vaikų apklausose. Birželį tokie mokymai bus surengti 24 psichologams, o iki metų pabaigos iš viso numatoma apmokyti 100 psichologų.

Nuo liepos 1 dienos psichologų dalyvavimas mažamečių (iki 14 metų) nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose bus būtinas. Taip pat psichologas privalės dalyvauti nepilnamečių (iki 18 metų) nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos ar nepilnamečio įtraukimo į prostituciją. Proceso dalyvių prašymu arba ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar ikiteisminio tyrimo teisėjo iniciatyva psichologai turės dalyvauti nepilnamečių nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose ir dėl kitų nusikaltimų, taip pat nepilnamečių įtariamųjų ir kaltinamųjų apklausose.

Dabar psichologai dalyvauja mažesnėje dalyje vaikų apklausų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Tie psich.aferistai nori 'DARMŲ' pinigėlių (ir be jokios rizikos); valdišką darbą dirbant atsakomybė atsiranda.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS