Valstybės kontrolė išsiaiškino, kodėl mokinių rezultatai negerėja | Diena.lt

VALSTYBĖS KONTROLĖ IŠSIAIŠKINO, KODĖL MOKINIŲ REZULTATAI NEGERĖJA

  • 6

Valstybės kontrolė atliko tyrimą, siekdama nustatyti, kodėl mokinių pasiekimai negerėja, nors bendrasis ugdymas mokesčių mokėtojams kasmet kainuoja vis brangiau. Per dešimt metų išlaidos švietimui išaugo daugiau kaip 50 proc., bet Lietuvos moksleiviai tarptautiniuose tyrimuose liko žemiau Europos Sąjungos (ES) ir kitų išsivysčiusių valstybių vidurkio. Auditorių teigimu, viena iš pagrindinių priežasčių – per lėtai vykstanti mokyklų tinklo pertvarka.

Mažytėje apie šimtą moksleivių turinčioje Panevėžio rajono Miežiškių pagrindinėje mokykloje trūksta vaikų, todėl skirtingo amžiaus pradinukai mokosi kartu jungtinėje klasėje. Į jungtinę klasę sujungti ir penktokai su šeštokais.

„Iš pradžių sunku, aišku, kada pradeda lankyti mokyklą, vėliau jie pripranta susikaupti ir atsijungti – nebegirdi, kas yra aiškinama kitai klasei, jie dirba savo darbą, jie būna savarankiškesni, aišku, mokytojui daugiau darbo“, – sako Panevėžio r. Miežiškių pagrindinės mokyklos mokytoja Dalia Turčinskienė.

Švietimo ir mokslo ministrė sako, kad jungtinėse klasėse besimokančių moksleivių pasiekimai paprastai būna žemesni.

„Kada yra formuojamos jungtinės klasės, vaikai kelių klasių yra mokomi vienu metu, tai tikrai labai sunku užtikrinti mokytojai mokymo kokybę ir tai atsiliepia, be jokios abejonės, pasiekimams“, – teigia Jurgita Petrauskienė.

Ištuštėjusių mokyklų išlaikymą valstybės kontrolė sieja su šalies švietimo bėdomis - per dešimt metų mokymo išlaidos išaugo per penkiasdešimt procentų – pernai sudarė daugiau nei pusę milijardo eurų, bet tarptautiniai tyrimai rodo, kad mokinių pasiekimai liko žemiau ES  ir kitų išsivysčiusių valstybių vidurkio.

Valstybės kontrolė savo išvadose taip pat rašo, kad Švietimo ir mokslo ministerija neturi įtakos savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkai, nes tam nėra įgaliota teisės aktais.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

DAR VIENAS EILINIS PAISTALAS

JUMS AISKIAI SENIAUSIAI YRA BUBIJAMA VISAIS KANALAIS KAD SUOMIU SVIETIMAS KAIP IR SINGAPURO YRA PAZANGIAUSI TAI KAS TAMSTOMS TRUKDO IDIEGTI TAI REALYBEJE IR SITOI SKYLEI IR LIAUTIS PJAUT O JEI NORIT STATYT TARP GIRNU MOKYTOJUS ADMINISTRACIJA TEVUS VAIKUS A PONAI PRISIEKUSIEJI AUDITUOTOJAI T KP CE Y?????????

oi

Nuoširdžiai pritariu nepritariančiam....

Nepritariantis esamai švietimo sistemai

O jūs pažiūrėkite, kaip apkrauti mūsų vaikai mokyklose. O kokios programos. Kokių vadovėlių prirašė mokytojai ekspertai - jie visai neatitinka vaiko raidą. Visi kuria, rašo, kad tik sudėtingiau, kad tik įmantriau. O kur vaikas vaikystėje ugdosi kūrybiškumą, draugiškumą, užuojautą??? Visokios mortos, eruditai - kad tik į mažas galveles kuo daugiau žinių prikišti, kompiuterius pamokose įdarbinti ir kitas technologijas. AT-SI-PEI-KĖ-KI-TE - vaikas išmoks rašyti- rašydamas, skaityti - skaitydamas, o ne glostydamas ar spaudinėdamas ekraną. Nusileiskite iš padebesų visi: ir mokykla, ir šeimos, nes kitaip užauginsite daug savižudžių ir lipančiųjų per galvas, bet ne kūrybiškai ir nuoširdžiai mąstančiųjų, užjaučiančiųjų, improvizuojančiųjų ir laimingųjų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS