Valstybinių miškų urėdija: visi kirtimai Labanoro girioje sustabdyti | Diena.lt

VALSTYBINIŲ MIŠKŲ URĖDIJA: VISI KIRTIMAI LABANORO GIRIOJE SUSTABDYTI

Valstybės įmonė Valstybinių miškų urėdija (VMU), remiantis aplinkos ministro Kęstučio Navicko sprendimu, vienam mėnesiui sustabdė visus kirtimus Labanoro girioje. Taip pat šioje girioje artimiausią mėnesį įmonė nepradės jokių kitų suplanuotų kirtimų, praneša VMU.

Pagamintos medienos ištraukimo darbai vyks, kaip numatyta, ir bus baigti per artimiausią savaitę.

„Visi kirtimai valstybiniame miške Labanoro regioninio parko teritorijoje sustabdyti. Nukirstos medienos ištraukimo ir išvežimo iš miško darbai bus baigiami artimiausią savaitę. Tai būtina padaryti dėl miškų sanitarinės priežiūros reikalavimų ir siekiant išlaikyti kokybišką žaliavą“, - teigia VMU.

Labanoro giria užima 91 500 ha plotą, iš kurio 73 800 ha apaugę miškais. Valstybiniai miškai sudaro 65 proc. miškų. Pusė Labanoro girios miškų yra ūkinės paskirties miškai.

Valstybinių miškų urėdija iki šių metų rugsėjo vidurio Labanoro girioje, kurios teritoriją administruoja įmonės Utenos, Švenčionėlių ir Nemenčinės regioniniai padaliniai, vykdė pagrindinių miško kirtimų 90 ha plote. Didesnė dalis, apie 55 proc., kirtimų - atvejiniai, 45 proc. - plynieji kirtimai.

ELTA primena, kad trečiadienį aplinkos ministras pranešė, kad, kilus visuomenės susirūpinimui dėl kertamos Labanoro girios, šioje saugomoje teritorijoje esančiuose valstybiniuose miškuose vieną mėnesį nebus vykdomi jokie kirtimai.

Ministras teigia, kad vieno mėnesio pertrauka yra būtina, siekiant iš naujo peržiūrėti miško kirtimų planus, - pirmiausia todėl, kad būtų išsaugoti biologinei įvairovei svarbūs miškų plotai.

Taip pat būtina įvertinti, pasak K. Navicko, ar ligšiolinė ūkinė veikla Labanoro girioje nebuvo vykdoma pažeidžiant galiojančią tvarką.

VMU vienam mėnesiui privalo nutraukti vykdomus ir planuojamus miško kirtimus Labanoro regioniniame parke ir peržiūrėti šių kirtimų planavimo procedūras. Valstybinei miškų tarnybai pavesta per šį laikotarpį patikrinti, kaip laikomasi miško kirtimo taisyklių.

Miškų kirtimų tema ypač paaštrėjo po to, kai rugpjūčio 8 dienos posėdyje Vyriausybė pritarė, kad miškų kirtimo norma turėtų būti didinama 6 proc.

Sprendimas didinti miškų kirtimo normą sukėlė pasipiktinimą daugeliui politikų, tarp jų ir daliai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, kuri yra delegavusi K. Navicką į ministro postą.

Po susitikimo su K. Navicku ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pareiškė, kad visos abejonės dėl miškų kirtimo draustiniuose, saugomose teritorijose, neteisėtos veiklos miškuose turi būti išsklaidytos.

Pasak premjero, saugomų teritorijų plotai bus plečiami, netrukus Vyriausybę pasieks siūlymai, kaip labiau apsaugoti Labanoro girią, svarstomas klausimas ir dėl plynų kirtimų ribojimų.

K. Navickas šią savaitę taip pat pripažino, kad miškų kirtimo normos padidinimas ateinantiems penkeriems metams, prieš sprendimą jo nepristačius visuomenei, yra „gera pamoka“, kaip nereikėtų daryti.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

serž

Kodėl sustabdė miško kirtimus Labanoro girioje.Ten gi Vilniaus išrinktieji turi savo sodybas, leidžia vasaras ,/o kai kas ir žiemas/ su šeimynom, draugais. Viskas gerai -gražu, bet tai dalis tautos į kurios sunerimą, dėl siaubingai atrodančios girios, tuoj sureagavo aukšti Lietuvos paregūnai. O kur likusi Lietuva. Pažiūrėkite kas darosi Dzūkijos nacionaliniame parke /kertamas miškas tiesiog su retų paukščių lizdais/, o atgarsiai iš žemaitijos, Panevėžio krašto girių naikinimas, apie Tauragę ir bendrai visoj Lietuvoj miškai beatodairiškai kertami, kad mūsų proanūkiams liktų tik miškų prisiminimai/iš foto/.Tuoj pasigirsta specų atsakymai-mes gi atsodinam ir dar daugiau negu iškertam. Bet mes kurie mylim savo Lietuvėlės gamtą ,miškus nuvažiavę vasarą atsipūsti, pasikrauti savo "akumuliatorius" matome tuos atsodintus plotus ,kurie per 30-40metų iki 10-20m.aukščio,o apimtis, gali dviese delnais suimti. Dar mus kažkas pradėjo vadinti "gėlių vaikai", bet patys net nežino, kas per jaunimo jud

Kadas

kada bus surasti ir adekvačiai-paveikiai nubausti visi kaltininkai,- nuo aukščiausiuose sluoksniuose sėdinčiųjų iki kirvį kilnojančių?..

Neatsistatydins.

Nes meluoja į akis ir gerai jaučiasi.Kaip tie prekybininkų vadai sakantys kad viskas pabrango tik 4%:).Dagyvenom..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS