A. Veryga žada: nuo Naujųjų trumpės eilės pas gydytojus | Diena.lt

A. VERYGA ŽADA: NUO NAUJŲJŲ TRUMPĖS EILĖS PAS GYDYTOJUS

Nuo sausio pradės veikti išankstinės pacientų registracijos informacinė sistema (IPR IS), kuri bus integruota su Elektroninės sveikatos paslaugų bendradarbiavimo infrastruktūros informacine sistema (ESPBI IS).

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad, sujungus šias dvi sistemas, bus galima efektyviau planuoti sveikatos priežiūros įstaigų ir jose dirbančių specialistų darbą, o kartu spręsti pacientų eilių problemą.

Taip pacientams atsiras dar viena nauja galimybė registruotis pas gydytojus, žinoma, išliks ir iki šiol įprasti būdai - registracija telefonu bei atvykus į registratūrą gydymo įstaigoje. Ši naujovė bus dar vienas svarbus žingsnis, mažinant pacientų eiles pas gydytojus.

Sklandžia sistemų integracija rūpinasi Registrų centro specialistai.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šiuo metu gydymo įstaigos naudoja atskiras pacientų registracijos informacines sistemas, kurios neleidžia matyti kitų įstaigų specialistų užimtumo.

„Sistemų integracija leis sujungti atskirų sveikatos priežiūros įstaigų sistemas į vieną ir sudarys galimybę efektyviau planuoti gydytojų darbo laiką, o pacientams - laiku gauti sveikatos priežiūros paslaugas. Be to, šios technologinės naujovės padės užtikrinti ir sklandų prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuoto įstatymo įgyvendinimą, kuriame numatytos naujovės įsigalioja jau kitais metais ir yra svarbios mūsų šalies pacientams“, - sako ministras A. Veryga.

Kaip priminė ministras, įstatyme numatyta, kad pirminės sveikatos priežiūros paslaugos turi būti suteiktos ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas, o antrinės ir tretinės ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugos - ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų.

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė tvirtina, kad minėtų sistemų integracija taip pat leis geriau įgyvendinti ne tik minėtame įstatyme numatytas naujoves, bet ir palengvins darbą medikams ir pacientų registraciją pas gydytojus.

„Integravus minėtas dvi sistemas pas savo gydymo įstaigos specialistą dėl per didelio užimtumo negalintys patekti pacientai galės būti registruojami pas analogišką kitos gydymo įstaigos specialistą ir laiku bei operatyviai gauti reikiamas gydymo paslaugas. Neabejotinai, šios naujovės palengvins pacientams galimybes užsiregistruoti pas gydytojus. Žinoma, ir toliau išliks galimybės pas juos registruotis įprastais būdais - telefonu arba atvykus į registratūrą gydymo įstaigoje“, - sako viceministrė K. Garuolienė.

Nuo kitų metų pradžios pradedami pacientų portalo ir specialistų portalo prototipų pristatymai sveikatos priežiūros įstaigoms, vėliau sukurta sistema bus išbandyta testinėje aplinkoje.

Gyventojams galimybė prisijungti prie atnaujintos sistemos bus suteikta 2019 m. antro ketvirčio pradžioje. Šiuo metu prie IPR (portalo sergu.lt) yra prisijungusios daugiau kaip 140 šalies gydymo įstaigų. Per metus sistemoje atliekama apie 10 mln. pacientų registracijų pas gydytojus, 2 mln. visų registracijų atlieka patys pacientai. Šiuo metu IPR IS tvarkytojas yra Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos, nuo 2019 m. sausio 1 d. SAM pavedimu tvarkytojo funkcijas perims Registrų centras.

Tiek IPR IS, tiek ESPBI IS valdytojas yra SAM.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Kano miesto gyventoja

Aš ne prieš ministrą kaip asmenį, bet norėčiau patarti jam nedaryti nesąmoningų klaidų. Negi nejaučiate, kad Lietuvos žmonės paprašys Vyriausybės, kad jums laikas atsistatydinti. Gerbiu jus kaip asmenį, bet kol laikas darykit išvadas. Pvz. Aš pavyzdžiui nebegaliu Lietuvoje nusipirkti originalių vaistų kuriuos naudojau visą laiką. Jie iš rinkos jau išimti. Kas Jums davė tokią teisę ir ar yra kažkokie dokumentai, kad taip galima elgtis. Yra ir daugiau visokių neigiamų niuansų, noriu pasakyti kad jau Kaune vyksta judėjimas prieš Jūsų nesugebėjimą dirbti ministru. Ar Jums to reikia? Darykite išvadas ir nelaukite kol mes atvyksime į Vilnių su plakatais. Mums nereikalingi ale gebėjimai, mums reikia sveiko, pozityvaus mastymo apie ligonį. Jūs to , o labai gaila, neturite. Kol kas tik perspėjimas susimąstyti.

Ka norit ,ta sakykite

bet prie ruso su medicina buvo zenkliai geriau ,pas daktara patekdavai ta pacia diena ,na gal tik retai kita.Veteranai,ekstriniai ligoniai ,nescios ir donorai is viso be eiles .O kur sanatorijos ,rebilitacijos ir kitkas.Ir zmones tiek vaistu nevartojo ,parasykite ,kiek dabar tonu vaistu isgeria.Tai vien nuo tokio kiekio susirgti galima.Zmones buvo sveikesni ,nes mesos negalejo tiek privalgyti ,jos nebuvo laisvai kratuvese ,o dabar toje mesoje kiek antibiotiku ,hormonu ,kad greiciau priaugtu svorio.Ir kaime ambulatorijos buvo ir rajono ligonines dirbo ir t.tKa jus norite mums Vokietijos ar Prancuzijos lygi medicinoje pritaikyti.Juk Lietuva po komunizmo subyrejimo ,galejo lygintis tik su Afrikos salimis ,ir tai ne visomis.NIekada sveikatos apsauga LIetuvoje nebus kaip Svedijoje ar Airijoje.

Onytė

nesuprantu, ką čia šneka- ir taip įsijungus "sergu. lt" matyti visi laisvi rezervavimo pas gydytojus laikai.Tai kaip čia tos eilės sumažės? Susidūriau ir aš su lietuviško gydymo ypatumais. Medikų susirūpinimas paciento ligomis proporcingas atkišto vokelio dydžiui. Neturi vokelio - stok į ilgą ilgą eilę. O paskui, ligai įsisenėjus ir įsismarkavus, sako: "O kur jūs buvote anksčiau?" Cha, cha, cha, eilėje stovėjau!... O sveikatos draudimas vis didėja...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS