A. Verygos lozungai medikų neįtikina | Diena.lt

A. VERYGOS LOZUNGAI MEDIKŲ NEĮTIKINA

Nors apie planuojamas sveikatos apsaugos reformas ministras plačiau rengiasi kalbėti pirmadienį, šią savaitę jis patikino medikų bendruomenę, kad dar pernai pasiektas susitarimas dėl atlyginimų didinimo 20 proc. nuo gegužės 1 d. bus vykdomas, medikai jau suskaičiavo, kad tai tik žodžiai.

Tikrovėje toli gražu ne visi sulauks tokio padidėjimo, o ir visa kita, apskritai, stovi vietoje, jokių pokyčių, toliau kalbų darbo grupėse nebuvo nueita, todėl kitą savaitę, balandžio 26 d., Medikų sąjūdis rengia mitingą prie Seimo. Jei nieko konkretaus neįvyks ir po šio mitingo, medikai kalba apie stipresnes priemones.

Balandžio 27-oji – medikų profesinė diena. Išvakarėse medicinos darbuotojai prie Seimo planuoja surengti mitingą dėl padėties sveikatos apsaugos srityje. Tad gal neatsitiktinai, kartu su finansų, pensijų, švietimo reformomis, šią savaitę vyriausybės surengtoje spaudos konferencijoje buvo kalbama ir apie laukiančius pokyčius sveikatos sektoriuje. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kalbėjo apie tai, kas anksčiau buvo suderėta su medikų bendruomene – nuo gegužės 1 d. medikams atlyginimai didinami 20 proc.

„Kas yra sutarta su profesinėmis sąjungomis, vidutiniškai 20 proc. didinti darbo užmokestį ir tam darbo užmokesčio fondą jau šiemet padidinant 100 praktiškai mln. eurų. Dar papildomai 20 mln. eurų atkeliauja per papildomai apmokamas paslaugas“, – sakė sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Medikai sako iš ministro išgirdę naujų dalykų, nei buvo suderėta gruodį. Pavyzdžiui, kad atlyginimai bus didinami ne visiems medikams, o tik mažiausiai uždirbantiems: pirminės sveikatos priežiūros gydytojams ir slaugytojams.

„Žingsnis yra geras, iš tiesų sveikintinas, kad bent jau pradeda jie didėti, tačiau toks, koks buvo pažadas, koks pažadas buvo gruodžio pabaigoj, kad 20 proc. didės visiems, tai jau girdime, kad taip nėra. Jau ir ministro kalboj tas matosi ir pranešimuose matosi, kad vidutiniškai 20 proc. ir ne visiems, o tiktai, sakykim, toms silpniausioms grandims, kaip mes vadiname“, – kalbėjo Medikų sąjūdžio tarybos pirmininkė Živilė Gudlevičienė.

A. Veryga pareiškė, kad nuo gegužės pirminės sveikatos priežiūros gydytojų atlyginimas vidutiniškai didės 300 eurų ir iš viso sieks beveik 1880 eurų. O slaugytojų – 150 eurų ir sieks 950 eurų neatskaičius mokesčių.

Trakų rajono Aukštadvario pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė ir šeimos gydytoja Jurga Dūdienė teigia, kad ministro optimizmas gerokai prasilenkia su tikrove. Pasak jos, dabar šioje gydymo įstaigoje slaugytojo atlyginimas – per 500, gydytojo – per 1000 eurų, neatskaičius mokesčių. Ir tai – ne pati blogiausia padėtis.

„Yra gydytojų popierinį atlyginimą Kaune gaunančių 800 eurų, popierinį atlyginimą, 600 eurų už etato darbą. Ir natūraliai kaip tada viskas vystosi? Kiekvienas medikas, ar tai gydytojas, ar slaugytojas, tada ieško variantų, kad jis turi ilgiau dirbti tam, kad tiesiog užsidirbtų. Jau seniai yra prasidėjęs perdegimo sindromas, medikų tarpe tai yra praktiškai įprasta būklė ir būsena“, – pasakojo Aukštadvario PSPC vadovė, šeimos gydytoja J. Dūdienė.

Aurelijus Veryga neneigia, kad algos ne šiaip sau didės, didesnį atlyginimą medikams teks užsidirbti, tai yra nuo gegužės padidinami teikiamų paslaugų įkainiai, apmokami iš ligonių kasos. Medikų sąjūdžio tarybos pirmininkė teigia, kad tai tik įrodo, kad 20 proc. didesnės algos pasieks ne visus pirminės grandies medikus.

„Duok Dieve, vėl, kaip mes sakom, kad apie 10 proc. kils“, – vylėsi Ž. Gudlevičienė.

„Ką tai reiškia uždirbti? Tai reiškia, kad mes per mėnesį kiek tiksliai turėsime atliktų procedūrų, skatinamųjų paslaugų, prevencinių programų, aš apie pirminę grandį kalbu, mes nežinome ir netgi mes nežinome, kiek mes per mėnesį turėsime sveikatos įstaigoje prisirašiusių pacientų“, – sakė Aukštadvario PSPC vadovė J. Dūdienė.

Ministras kalbėjo ir apie kitas naujoves, kurios laukia įgyvendinant sveikatos apsaugos reformą.

„Eilių mažinimas – viena iš pagrindinių problemų, kurią įvardina mūsų visuomenė. Taip pat administracinės naštos mažinimas tam, kad gydytojas būtų užsiėmęs savo tiesioginiu darbu, tai yra gydomuoju darbu, o ne statistinių formų įvairiausių pildymu. Planuojama išplėsti šeimos gydytojo komandą, įtraukiant ten gyvensenos medicinos specialistus, kurie leistų rizikos veiksnius valdyti ir burnos higienistus“, – pasakojo A. Veryga.

Medikų sąjūdžio vadovai sako, kad nuo metų pradžios buvo sukurtos kelios darbo grupės, tačiau viskas baigėsi tik kalbomis, jokių poslinkių neįvyko. Gydytojai lozungus iš valdžios girdėjo jau nekart, bet jiems reikia ne lozungų.

„Mes neišgirdom nei konkrečių būdų, kaip tai bus padaryta, kaip bus sudarytos sąlygos, kad šeimos gydytojas daugiau laiko galėtų skirti pacientui. Kitas dalykas, kada tas bus padaryta. Nes nuo 2019 m. sausio 1 d. eilės privalės būti labai trumpos, viską turėsim labai greitai padaryti. Yra gydytojų dabar dirbančių su 2 tūkst. gyventojų apylinke, tai ten tikrai yra eilės ir trys savaitės“, – kalbėjo J. Dūdienė.

Nors ministras sako, kad algų didinimas ir vadinamoji pertvarka sveikatos apsaugos sistemoje suteiks patrauklumo mediko specialybei ir stabdys jų emigraciją, tačiau jauni medikai tikina nematantys priežasčių padėčiai gerėti ir prielaidų emigracijai mažėti taip pat. Todėl kitą savaitę mitinge dalyvaus ir gydytojai rezidentai.

„Prieš kelerius metus atlikta apklausa, kad trečdalis tvirtai pasiryžę, trečdalis dvejoja ir trečdalis yra tvirtai pasiryžę likti, tai, manau, tie skaičiai būtų šiandien į tą blogąją svarstyklių pusę pakrypę, kad jau studentų tarpe yra didelis nepasitenkinimas tiek studijomis, tiek savo ateitimi“, – teigė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Rezidentų tarybos pirmininkė Urtė Builytė.

Prieš sausį vykusią rezidentų protesto akciją premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad už jų stovi kai kurie politikai. Vėliau, po susitikimo su rezidentais, jis nuomonę pakeitė. Šįkart premjeras pasielgė apdairiau, su medikų atstovais susitinka pirmadienį, prieš ketvirtadienį jų rengiamą mitingą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

stebuklas

tokio minitro dar nebuvo ir anegdotus apie ji kuria ir dainas dainuoja ir eiles sukuria visiems mirtingiesiems butu baisi geda bet jam iki tokio supratimo toli

SUSIJUSIOS NAUJIENOS