Vieniems vaikams stovyklos nekainuos, kitiems – ir 500 eurų už savaitę | Diena.lt

VIENIEMS VAIKAMS STOVYKLOS NEKAINUOS, KITIEMS – IR 500 EURŲ UŽ SAVAITĘ

Dirbantys tėvai gali bent savaitei išleisti vaiką į vasaros poilsio stovyklą. Tačiau, jei stovykla negauna valstybės paramos ir tenka mokėti visą kainą, vaikų vasaros poilsis tampa prieinamas tik kiek didesnes nei vidutines pajamas turinčioms šeimoms.

Taip Eltai teigė ketvirtus metus „Svajonių stovyklas“ organizuojanti Daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes!“ vadovė Jurgita Pocienė.

„Pernai aš rašiau tris projektus vaikų vasaros poilsio stovykloms iš dalies finansuoti, bet nelaimėjome nė vieno. Iki šiol moku skolas, nes likome minuse“, - sakė J. Pocienė.

Kaip seksis šiemet Vilniaus savivaldybės skelbtame konkurse, „Svajonių stovyklos“ organizatorė dar nežino, bet tikisi, kad parama leis bent jau asociacijos narių vaikams turiningai praleisti savaitę stovykloje.

„Gavę paramos, mes daugiavaikėms šeimoms stovyklos kainą sumažiname daugmaž trečdaliu, taikome nuolaidas šeimoms, kurios į stovyklas leidžia kelis vaikus“, - sakė J. Pocienė. Tokio principo laikosi ir kiti vasaros stovyklų organizatoriai.

Kainų padidėjimas lemiamos įtakos tėvams nepadarė, vis viena reikia vasarą kažkur vaikus dėt. Tik gaila, kad mažesnes pajamas turinčioms šeimoms vaikų vasaros stovyklos neįperkamos.

J. Pocienė analizavo stovyklų kainas ir pastebėjo, kad jos nelabai skiriasi nuo praėjusių metų. Savaitė „palapininėse“, mažiausiai išteklių reikalaujančiose stovyklose kainuoja nuo 100 eurų, prabangiosios stovyklos prie jūros, apartamentuose, su ypatingomis specialiomis programomis gali vienam vaikui atsieiti ir 500 eurų už 6-7 dienas.

Kaip pastebi J. Pocienė, vasaros stovyklas apsimoka organizuoti nebent gavus paramos, jei suplanuotos ir pilnos trys pamainos.

„Gavę paramos mes dalį kainos kompensuojame ne visiems, o savo asociacijos nariams - vaikams iš daugiavaikių šeimų, nes skiriama parama nedidelė“, - sakė J. Pocienė. Vieno kelialapio kaina be valstybės paramos jos organizuojamose stovyklose šiemet kainuotų 200 eurų už savaitę.

„Mes paskaičiavome, kad tokia būtų bazinė kaina, kad viskas apsimokėtų - išsinuomoti sodybą gražioje, saugioje vietoje Ignalinos rajone. Kainuoja maitinimas, personalas. Vilniaus savivaldybės parama vaikų vasaros poilsiui, į kurią pretenduojame, nėra didelė“, - sakė J. Pocienė.

Kelialapio kaina į 10 dienų kūrybinę vaikų ir jaunimo stovyklą „Lietuvos atgaja“ Smarliūnuose kainuos 243 eurus, o Zelvoje - 253 eurus. Perkant kelialapius daugiau nei vienam vaikui, organizatoriai taiko 15 eurų nuolaidą.

Kaip Eltai sakė stovyklos „Lietuvos atgaja“ steigėja Aušra Lasauskaitė, 27-ąjį sezoną vaikų vasaros poilsio stovyklos negavo paramos, nes neatitiko konkurso sąlygų. „Viskas brangsta, tad mes negalėjome „tilpti“ į nurodytą minimalią kainą“, - sakė ji.

Kad ir kaip būtų, kelialapiai į šios vasaros „Lietuvos atgajos“ stovyklas beveik išpirkti. „Kainų padidėjimas lemiamos įtakos tėvams nepadarė, vis viena reikia vasarą kažkur vaikus dėt. Tik gaila, kad mažesnes pajamas turinčioms šeimoms vaikų vasaros stovyklos neįperkamos“, - sakė A. Lasauskaitė.

Stovyklos steigėjai pakvietė tėvus įsijungti į projektą „Dovanoju Atgają“, kurio tikslas - sudaryti sąlygas į stovyklą atvykti visiems apie ją svajojantiems vaikams. Kaupiamos lėšos pasitarnaus vaikams, kurių tėvai neturi finansinių galimybių jų leisti stovyklauti „Lietuvos atgajoje“.

Kaip Eltą informavo Socialinės apsaugos ministerija, šiemet ji neorganizavo konkursų vaikų vasaros poilsiui remti.

Švietimo ir mokslo ministrės patarėjo Armino Varanausko teigimu, kaip ir ankstesniais metais, ES lėšomis bus remiamos vaikų vasaros stovyklų edukacinės programos. 2018 metams tam skiriama 400 083 eurų Europos Sąjungos (ES) fondų lėšų, tai yra 100 tūkst. eurų daugiau nei pernai.

Pasak patarėjo, biudžeto lėšomis Švietimo ir mokslo ministerija finansuos neformaliojo vaikų švietimo projektus, kurie vykdomi ir vasaros atostogų metu.

Neformaliojo švietimo projektams remti Švietimo ir mokslo ministerija numačiusi 150 tūkst. eurų, artimiausiu metu bus skelbiamas konkursas pareiškėjams.

„Vaikų dalyvavimas tokiose veiklose nemokamas. Didžiąją dalį stovyklų finansuoja savivaldybės, bendras savivaldybių įnašas į vaikų vasaros poilsį numatomas apie 700 tūkst. eurų. Bendrai sudėjus ES, valstybės biudžeto ir savivaldybių lėšas, vaikų vasaros poilsiui teks per 1 mln. eurų“, - Eltai vardijo A. Varanauskas.

Kaip pabrėžė ministrės patarėjas, stovyklos, finansuojamos Švietimo ir mokslo ministerijos ar savivaldybių lėšomis, vaikams yra nemokamos, kai kuriais atvejais gali kainuoti tik maitinimas ar kitos ne ugdymo paslaugos.

Paklaustas, kam konkrečiai bus kompensuojama dalis stovyklų kainos ar teikiama kitokia parama vasaros poilsiui, A. Varanauskas sakė, kad ES lėšomis remiamose stovyklose socialinę paramą gaunančių šeimų vaikams kompensuojama 95 proc. stovyklos kainos. Kitiems gali būti kompensuojama 30 proc. stovyklos kainos - jiems nėra jokių specialių sąlygų, dėl kompensacijos tėvams reikėtų teirautis konkrečioje stovykloje.

„Konkursas paskelbtas, ES fondų lėšomis viešuosius pirkimus organizuoja Švietimo mainų paramos fondas. Rezultatus planuojama paskelbti gegužės pradžioje“, - sakė Eltos pašnekovas.

GALERIJA

  • Daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes!“ vadovė Jurgita Pocienė
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Dana

Musu seima tik mes abu: sunus ir as. Dirbu uz minimuma ir gaunu 69eurus is sodros uz vaika 13metu.Man 54metai. Gyvename Panevezyje savo bute.Negaliu nupirkti vaikui kelialapio i vasaros stovykla ,giminiu kaime neturim.Sunus vasaroja kambaryje prie kompiuterio. Aciu,kad nors taip galime egzistuoti...

Adelė

"Pažink save" stovyklos taip pat nera gavę finansavimo iš savivaldybės, tačiau patys rašydami projektus, gauna šiek tiek iš Europos sąjungos. www.stovyklos.info finansuoja po kelias vietas į stovyklas. Tačiau visiems norintiems jų neužtenka, todėl daugumai vaikų tenka susimokėti. Norint surengti kokybišką stovyklą vaikams - viskas kainuoja. O kas nori patekti į nemokamą vietą "Pažink save" vasaros stovyklose kviečiame jau dabar registruotis 2019 metams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS