VTEK: 11 sveikatos priežiūros specialistų laiku nedeklaravo ryšių su asociacijomis | Diena.lt

VTEK: 11 SVEIKATOS PRIEŽIŪROS SPECIALISTŲ LAIKU NEDEKLARAVO RYŠIŲ SU ASOCIACIJOMIS

  • 0

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienio posėdyje vienbalsiai nusprendė, kad 10 Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų darbuotojų ir vienas Nacionalinio vėžio instituto darbuotojas laiku ir tinkamai nedeklaravo ryšių su asociacijomis.

Tokiais veiksmais jie pažeidė privačių interesų deklaravimą reglamentuojančias Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo (VPIDVTĮ) nuostatas.

Privačių interesų deklaravimas, pasak VTEK, yra svarbi interesų konfliktų prevencijos priemonė. Jos svarbą akcentuoja ir Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupė (GRECO) bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EPBO). Privačių interesų deklaravimas - kiekvieno deklaruojančiojo individuali pareiga. Jei šią pareigą turinčiam asmeniui kyla neaiškumų ar abejonių dėl konkrečių duomenų deklaravimo, jis privalo imtis visų priemonių išsiaiškinti ir tinkamai užpildyti privačių interesų deklaraciją. Nežinojimas, kaip deklaruoti, nepašalina asmens atsakomybės už deklaravimo pareigos nevykdymą.

Taip pat VTEK pabrėžia, kad privačių interesų deklaravimas yra nuolatinis procesas: pirmą kartą deklaracija užpildoma per 30 kalendorinių dienų nuo priėmimo į pareigas valstybinėje tarnyboje dienos, po to ją būtina patikslinti kaskart, kai atsiranda naujų deklaruotinų duomenų ar pasikeičia jau deklaruotieji. Tikslinimui taip pat nustatytas 30 kalendorinių dienų terminas.

Tiriant nustatyta, kad Kauno klinikų sveikatos priežiūros specialistai įstatyme nustatytais terminais nedeklaravo duomenų.

Endoskopijų skyriaus vadovas Kęstutis Adamonis, Žarnyno ir kasos ligų sektoriaus vadovas Gediminas Kiudelis bei gydytoja gastroenterologė Vitalija Petrenkienė nedeklaravo savo narystės ir pareigų asociacijoje „Lietuvos gastroenterologų draugija“. Hematologijos skyriaus vadovas Rolandas Gerbutavičius - narystės ir pareigų Lietuvos hematologų draugijoje.

Kauno klinikų Kardiologijos intensyviosios terapijos skyriaus vadovė Giedrė Bakšytė ir Anesteziologijos klinikos vadovas Andrius Macas nedeklaravo narystės ir pareigų Lietuvos intensyviosios kardiologijos ir skubiosios medicinos asociacijoje, o Širdies chirurgijos skyriaus vadovas Povilas Jakuška, Širdies chirurgijos anesteziologijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vadovas Edmundas Širvinskas - narystės ir pareigų asociacijoje „Lietuvos krūtinės ir širdies chirurgų draugija“. Gydytojas Antanas Vaitkus - narystės ir pareigų Lietuvos neurologų asociacijoje.

Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pavaduotojas klinikai Saulius Cicėnas nedeklaravo narystės ir pareigų asociacijoje „Lietuvos krūtinės ir širdies chirurgų draugija“. Taip pat VTEK nusprendė, kad šio instituto Klinikinės onkologijos laboratorijos vedėjas Vincas Urbonas VPIDVTĮ nuostatų nepažeidė. Tyrimo metu nustatyta, kad jis neturėjo pareigos nurodyti ryšio su „Lietuvos laboratorinės medicinos draugija“.

Atsižvelgusi į tyrimų rezultatus, VTEK siūlo Kauno klinikų ir Nacionalinio vėžio instituto vadovybei imtis prevencinių priemonių ir užtikrinti, kad šioje įstaigoje dirbantys asmenys privačius interesus deklaruotų VPIDVTĮ nustatytais terminais ir tvarka. Tarptautinių organizacijų nuomone, siekiant efektyvumo, institucijose turėtų būti skatinama atvira, į pagalbą asmeniui, o ne baudimą orientuota aplinka, kad asmenys nebijotų konsultuotis dėl jiems galimai kylančių interesų konfliktų ar tuo labiau juos atskleisti.

Tyrimai atlikti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktos informacijos pagrindu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS