VTEK: Lietuvių kalbos instituto vadovė pažeidė įstatymą | Diena.lt

VTEK: LIETUVIŲ KALBOS INSTITUTO VADOVĖ PAŽEIDĖ ĮSTATYMĄ

  • 0

Lietuvių kalbos instituto (LKI) vadovė Jolanta Zabarskaitė pažeidė įstatymus, nes priėmė sprendimus dėl kartu su bendraautoriais rengtos monografijos, konstatavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Anot VTEK, J. Zabarskaitė taip pat supainiojo interesus pasirašydama sutartį su sūnaus darboviete, pažeidė reikalavimą tinkamai ir laiku deklaruoti interesus.

Tyrimas atliktas Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos, privačių asmenų bei Specialiųjų tyrimų tarnybos pranešimų pagrindu.

Anot komisijos, tyrimo duomenys rodo, kad J. Zabarskaitė dalyvavo LKI Mokslo taryboje, kaip jos narė, priimdama sprendimą dėl savo, kaip Tyrimų centro vyriausiosios mokslo darbuotojos, kartu su bendraautoriais parengtos monografijos „Kūrybiškumo slinktys ir lūžiai. Kalbinė kurti analizė“ leidybos. Analogiška situacija susiklostė LKI direktorei pasirašant minėtosios monografijos leidybos sutartį.

VTEK vertinimu, ji šiuo atveju pateko į interesų konflikto situaciją.

„J. Zabarskaitė taip pat neišvengė interesų konflikto situacijos, kai 2015 metų birželį, kaip LKI vadovė, pasirašė papildomą susitarimą su tuometine sūnaus darboviete – bendrove „Proit“, – teigia VTEK.

Komisija pažymi nutraukusi tyrimą dėl aplinkybių, susijusių su projektu „IRT sprendimų bei turinio, padedančių išsaugoti lietuvių kalbą viešojoje erdvėje, kūrimas bei galimybių jais naudotis sudarymas“, kadangi suėjo senaties terminas.

VTEK taip pat nurodo, kad J. Zabarskaitė trejus metus pavėlavo pateikti deklaracijas ir tai pirmą kartą padarė tik 2015-ųjų kovą. Pažymima, kad instituto vadovė vykdo dar ir individualią veiklą, apie kurią pranešė tik šių metų balandį, kol kas nėra deklaravusi ir pareigų LKI Bendrinės kalbos tyrimų centre.

J. Zabarskaitė sako sutinkanti, kad interesai galėjo būti deklaruoti pavėluotai, tačiau dėl pačių pažeidimų supainiojus interesus nesutinka ir teigia, jog vadovavosi teisės aktais.

„Man atrodo, kad interesų nesupainiojau, bet jei sukėliau abejones, reiškia, sukėliau. Bet tikrai neturėjau jokios asmeninės, privačios naudos iš visų sandorių. Sprendimai nebuvo mano vienašališki, vienasmeniai, aš tiesiog vykdžiau savo, kaip direktorės, funkcijas. Bet, žinoma, ateityje, vertindama tokią situaciją, be abejonės, vengsiu tokių abejonių, sieksiu, kad jų nekiltų“, – teigė ji.

Ji taip pat sako dar svarstanti su teisininkais, ar VTEK sprendimą skųsti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS