Vyriausybė pritarė profesinių mokyklų pertvarkai | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ PROFESINIŲ MOKYKLŲ PERTVARKAI

Vyriausybė trečiadienį pritarė profesinių mokyklų pertvarkai iš biudžetinių įstaigų į viešąsias įstaigas.

Vyriausybės nutarimu keičiamas 42 profesinių mokyklų statusas, 25 mokyklos į viešąsias įstaigas pertvarkytos jau anksčiau.

Projektą rengusi Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) nurodo, kad pertvarka leis į profesinių mokyklų įstaigų valdymą įtraukti darbdavius ir sudarys sąlygas profesinio ugdymo kokybei kilti.

„Planuojama, kad Lietuvoje registruotos verslo konfederacijos ir savivaldybių administracijos kaip dalininkai galės būti kviečiamos dalyvauti tiek profesinių mokyklų valdymo, tiek profesinio mokymo turinio formavimo ir paslaugų teikimo organizavimo procese“, – BNS nurodė ministerija.

Pertvarkius biudžetines profesinio mokymo įstaigas į viešąsias, į jų veiklą dalininko teisėmis kartu su ŠMM galės būti įtraukiami darbdaviai. Pasak ŠMM, jie taip pat būtų atsakingi už tai, jog mokymo programos atitiktų darbo rinkos poreikį, mokinių praktiką jų įmonėse „dirbant su naujausių technologijų įranga“, už profesijos mokytojų kvalifikacijos tobulinimą ir jų stažuotes, geresnį absolventų įsidarbinimą.

Biudžetinių profesinio mokymo įstaigų pertvarkai Seimas pritarė 2017-ųjų gruodį, Profesinio mokymo įstatyme numatyta, kad profesinės mokyklos viešosiomis įstaigomis turi tapti iki 2019-ųjų sausio.

Vyriausybės programoje numatyta plėtoti patrauklią ir lanksčią profesinio mokymo sistemą, apimančią pirminį ir tęstinį profesinį mokymą, suderintą su darbo rinkos poreikiais.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 67 Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios profesinio mokymo įstaigos: iš jų – 42 biudžetinės, 25 – viešosios.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaip ten sakoma?

Apsaugok Dieve mane nuo pertavrkų pasaulyje nes viskas bus tik blogiau?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS