Žiniasklaidos organizacijos – prieš bažnyčios atstovus etikos asociacijoje | Diena.lt

ŽINIASKLAIDOS ORGANIZACIJOS – PRIEŠ BAŽNYČIOS ATSTOVUS ETIKOS ASOCIACIJOJE

  • 0

Žiniasklaidos organizacijos nepritaria Seime patvirtintam siūlymui į naujai formuojamos Visuomenės informavimo etikos asociacijos steigėjus įtraukti Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferenciją.

„Tokiu skubotu pasiūlymu buvo sukurtas beprecedentis atvejis, kai vienos religinės konfesijos atstovas dėl visiškai neaiškių priežasčių prievarta įtrauktas į žiniasklaidos ir žurnalistų asociacijos steigėjų sąrašą. Iš esmės tuo buvo sugriauta esminė įstatymo pakeitimų idėja - sukurti efektyvią ir profesionalią žiniasklaidos savireguliacijos sistemą, kuri neatstovautų nė vienai politinei, religinei ar kokiai kitai visuomeninei grupei, konkuruojančiai savo idėjomis su kitomis panašiomis organizacijomis“, - rašoma žiniasklaidos atstovų išplatintame pareiškime.

Jį pasirašė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos pirmininkas Dainius Radzevičius, Internetinės žiniasklaidos asociacijos prezidentė Aistė Žilinskienė, Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos prezidentė Zita Sarakienė, Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos direktorė Rasa Navickienė.
Seimas praėjusią savaitę balsuodamas dėl Visuomenės informavimo įstatymo pataisų priėmimo pritarė konservatorių Jurgio Razmos ir Vilijos Aleknaitės-Abramikienės siūlymui, kad Visuomenės informavimo etikos asociacijos atstovais šalia žiniasklaidos organizacijų būtų ir Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencija. Vėliau pataisų priėmime padaryta pertrauka iki kito posėdžio.

Visuomenės informavimo įstatymo pataisos iš esmės pertvarko Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją - vietoj jos veiktų Visuomenės informavimo etikos asociacija, kurią būtų įpareigotos įsteigti Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija. Konservatorių siūlymu į šį sąrašą įtraukta ir Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencija.

Visuomenės informavimo įstatymo pataisų projekte numatyta, kad asociacijos veikla būtų finansuojama iš metinių įmokų už transliavimo ir retransliavimo licencijas.

Taip pat siūloma sukurti Visuomenės informavimo etikos komisiją, kuri būtų kolegialus asociacijos sprendimus priimantis organas, į jį asociacijos nariai deleguotų po vieną savo atstovą trejų metų kadencijai. Komisija nagrinėtų profesinės etikos pažeidimus, asmenų skundus dėl viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų veiklos, taip pat nagrinėtų viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų tarpusavio ginčus.

Žiniasklaidos organizacijų atstovai pažymi, kad į asociaciją privalomai įtraukus katalikų vyskupų atstovus žlugdo pačią idėją sukurti žiniasklaidos savireguliacijos sistemą.

„Net ir labai įtakingos Lietuvoje vienos religinės konfesijos protegavimas ir išimtinių teisių sukūrimas žlugdo galimybę apskritai steigti Visuomenės informavimo etikos asociaciją. Žurnalistų ir žiniasklaidos asociacijų nuomone, vienos religinės bendruomenės privilegija vertinti visą viešai skleidžiamą informaciją (taip pat ir apie religiją) užkirstų kelią asociacijai efektyviai ir objektyviai veikti savireguliacijos srityje. Taip būtų pakirstas pasitikėjimas asociacijos veikla, nes Lietuvos žmonės turi skirtingas politines ir religines pažiūras, o vienos partijos atstovų ar vienos religinės bendruomenės išskirtinis dalyvavimas vertinant žiniasklaidos turinį būtų nepriimtinas“, - teigiama pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS