Koks transportas pavojingiausias žmogui? | Diena.lt

KOKS TRANSPORTAS PAVOJINGIAUSIAS ŽMOGUI?

  • 0

Kenksmingas sveikatai ar pavojingas gyvybei transportas – tai ne vienas ir tas pats. Žmogus dažniau reaguoja į žodį „mirtis“ nei į žodį „sveikata“ ir pagal tai vertina vienos ar kitos transporto rūšies pavojingumą. Tačiau retas susimąstome – kuris transportas palankiausiai ar nepalankiausiai veikia mūsų sveikatą?

Pavojingiausios transporto rūšys

Mokslininkai ir eiliniai žmonės transporto pavojingumą vertina skirtingai. Štai kokias transporto rūšis pavojingiausiomis laiko mokslininkai:

Pavojingiausia transporto rūšis – automobiliai. Antrojoje vietoje – vandens transportas. Trečiojoje – geležinkeliai. Ir paskutinę – ketvirtąją – vietą užima oro transportas.

Apklausus gyventojus, vaizdas visai kitoks. Pavojingiausia transporto rūšimi žmonės laiko oro transportą. Antroje vietoje – vandens transportas, trečioje – automobiliai ir ketvirtoje – geležinkelis.

Nors su oficialia statistika gali susipažinti kiekvienas, tačiau ji beveik neturi įtakos mūsų fobijoms. Psichologai įsitikinę: baimė skristi susijusi su tuo, kad žmogus, nutikus avarijai ore, neturės galimybės palikti lėktuvo. Vandens transportas antrąją vietą užima dėl tos pačios priežasties – skęstant laivui, žmogus taip pat negalės kada panorėjęs atsidurti ant mums visiems įprastos žemės.

Žmogus dažniausiai galvoja ne apie avarijų dažnumą, bet apie tai, ką vienokios ar kitokios avarijos atveju jis darytų, rašo udoktora.net.

Kuri transporto rūšis kenksmingiausias mūsų sveikatai?

Derėtų pabrėžti, jog viena ar kita transporto rūšis pavojingesnė ne keleivio, o vairuotojo sveikatai. Pastarųjų sveikata labiau nukenčia dėl to, kad jie turi būti nuolat susikaupę bei įsitempę, stebėti prietaisus, negali atsipūsti tuomet, kada norisi. Visi šie veiksniai neigiamai veikia vairuotojų sveikatą.

Kokie dar veiksniai neigiamai veikia žmogaus sveikatą važiuojant viena ar kita transporto rūšimi?

Visų pirma, greitis. Jei važiuojama greičiau nei 60 km/val., organizmui tenka didesnė apkrova. Antra, elektromagnetiniai laukai, susidarantys automobilio salone. Štai elektromagnetinio lauko spinduliuotė metro vagone gali tūkstantį kartų viršyti įprastą Žemės elektromagnetinį lauką. Žmogaus organizmui neigiamos įtakos turi ir triukšmo lygis, vibracija ir pan.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS