Nuo kitų metų rinkliava už atliekas Klaipėdoje gali mažėti 15 proc. | Diena.lt

NUO KITŲ METŲ RINKLIAVA UŽ ATLIEKAS KLAIPĖDOJE GALI MAŽĖTI 15 PROC.

Suskaičiuota, kad nuo 2008-ųjų metų uostamiesčio gyventojai už šiukšlių tvarkymą permokėjo 8,5 mln. litų.

Tačiau miesto valdžia neapsisprendžia, ar nuo kitų metų miestiečiams šią rinkliavą mažinti 15 proc., ar už sukauptas lėšas statyti šiukšlių rūšiavimo liniją ir požeminius konteinerius

„Šiais metais už komunalinių atliekų tvarkymą numatoma surinkti už 16 mln. litų rinkliavos. „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui“ reikės sumokėti 13,5 mln. litų. Formuojasi perteklinės rinkliavos lėšos, todėl siūlomi du variantai – žmonėms jau nuo šių metų spalio kompensuoti 10 proc. rinkliavos arba nuo kitų metų kompensuoti 15 proc. sumos“, – aiškino savivaldybės Miesto ūkio departamento vadovas Liudvikas Dūda.

Tačiau norint jau šį rudenį sumažinti rinkliavą, KRATC vien sąskaitų perskaičiavimui ir pranešimų gyventojams išnešiojimui turėtų išleisti apie 80 tūkst. litų.

Savivaldybės tarybos kolegija pritarė sprendimui 15 proc. mažinti rinkliavą už komunalines atliekas nuo 2013 sausio 1-osios dienos, nes per šiuos jau būtų sukaupti dar 2,5 mln. litų perteklinių lėšų.

„Ši tvarka galiotų kol nebūtų patvirtintos naujos metinės atliekų susikaupimo normos“, – aiškino L.Dūda.

KRATC vadovas Šarūnas Reikalas aiškino, kad tik uostamiestyje atliekos yra sveriamos ir šiais metais paaiškės, kiek realiai gyventojai sukaupia šiukšlių.

„Kiek kiekvienas žmogus permokėjo už rinkliavą būtų sudėtinga suskaičiuoti, siūloma 15 proc. rinkliavos dydį mažinti visiems vienodai. Tačiau kitų metų vasarį mes žinosime, kiek kiekvienai mokesčių mokėtojų grupei susidaro atliekų ir bus galima rinkliavą nustatyti pagal atliekų susidarymo normą“, – sakė Š.Reikalas.

Savivaldybė nusprendė iš susidariusių permokos lėšų apmokėti atliekų sutvarkymą Lėbartų kapinėse.

„Mūsų skaičiavimais, kiekvienais metais šiose kapinėse susidaro 1,6 tūkst. tonų komunalinių atliekų. Užpernai jų sutvarkymas kainavo 94 tūkst., pernai – 76 tūkst. litų. O kadangi šiose kapinėse laidojami Klaipėdos gyventojai, o kapus prižiūri klaipėdiečiai, vadinasi, atliekas čia kaupia mūsų miesto žmonės“, – aiškino L.Dūda.

Tačiau ar dėl permokos susidariusias lėšas galima būtų panaudoti požeminių konteinerių įrengimui bei iš dalies finansuoti rūšiavimo įrangos įsigijimą, turės apsispręsti miesto taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

KRATC-AFERA

ieškokite info fb grupėje KRATC-AFERA!

KRATC - AFERA

30 tūkstančių iš liberalų aferos KRATC gaunantis Klaipėdos dienraštis eilinį sykį Klaipėdiečius maitina melaginga informacija: rinkliavos perrinkta ne 8.5 milijon7 Lt, o vien per 2008-2011 metus Klaipėdiečiai nureketuoti 10,9 Lt - tai patvirtino birželio 27 d. Klaipėdos taryba vienbalsiai pritarusi kontrolės ir audito skyriaus ataskaitai. O per pirmus 2012 metus tūrėtų būti dar surinkta apie du milijonus. TAI KAD... RINKLIAVĄ REIKIA NE 15 % MAŽINTI, O APSKRITAI METAMS STABDYTI !!!

Kur dingsta pinigai

Atsakydami į Finansų ministerijos persiųstą Jūsų el. paštu pateiktą paklausimą, teikiame informaciją apie mokestį už aplinkos teršimą iš stacionarių ir mokestį už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių, mokestį už aplinkos teršimą apmokestinamųjų gaminių ir pakuotės atliekomis. Mokestis už aplinkos teršimą iš mobilių ir stacionarių taršos šaltinių yra įvestas ir taikomas nuo 1991 metų balandžio 2 d., tačiau nuo 2002 m. Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymas buvo išdėstytas nauja redakcija ir keitėsi taikomi mokesčio tarifai, lengvatos bei mokesčių paskirstymas. Nuo 2010 metų mokestis už aplinkos teršimą iš mobilių ir mokestis už aplinkos teršimą iš stacionarių taršos šaltinių yra mokamas kartą metuose, t.y. pasibaigus kalendoriniams metams. Mokesčio už taršą iš mobilių taršos šaltinių yra deklaruojama ir sumokama apie 14-16 mln. litų per metus, o už taršą iš stacionarių taršos šaltinių 21-23 mln. litų per metus. Šie mokesčiai įskaitomi: 70 proc. į savivaldybių aplinkos apsaugos specialiąsias rėmimo programas ir 30 proc. – į valstybės biudžetą ir naudojami pagal tikslinę paskirtį aplinkosauginių priemonių įgyvendinimui finansuoti. Mokestis už aplinkos teršimą apmokestinamųjų gaminių ir pakuotės atliekomis įvestas ir taikomas nuo 2003 m. sausio 22 d. Mokestis už aplinkos teršimą apmokestinamųjų gaminių ir pakuotės atliekomis mokamas kartą metuose, t.y. pasibaigus kalendoriniams metams. Mokesčio už aplinkos teršimą apmokestinamaisiais gaminiais ir pakuote deklaruojama ir sumokama 5-18 mln. Lt (paskutiniais metais sumokama apie 5 mln. Lt). Mokestis mokamas į specialiąją Gaminių ar pakuotės atliekų tvarkymo programą, šios lėšos naudojamos Atliekų tvarkymo įstatyme numatytoms priemonėms finansuoti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS