Vilniuje perlaidoti Napoleono karių palaikai | Diena.lt

VILNIUJE PERLAIDOTI NAPOLEONO KARIŲ PALAIKAI

Vilniuje pirmadienį spaudžiant šalčiui perlaidoti 18 Napoleono armijos karių palaikai, kurie rasti praėjusiais metais netoli sostinės.

Karstą su Napoleono karių palaikais į kapines atnešė Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopos kariai, ceremonijoje taip pat dalyvavo Prancūzijos Sen Siro karo akademijos studentai.

Vainikus prie karių kapo padėjo krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas ir Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Francois Laumonier (Fransua Lomonjė).

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, atlikus tyrimus nustatyta, kad perlaidoti kariai tarnavo trijuose Napoleono armijos padaliniuose: pėstininkų, dragūnų ir husarų pulkuose.

Po perlaidojimo ceremonijos buvo pagerbti Antakalnio kapinėse palaidoti Lietuvos laisvės gynėjai.

Pirmadienį Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute taip pat vyksta šiam renginiui skirta konferencija. Paskaitas konferencijoje kartu su Lietuvos politikos apžvalgininkais skaitys ir du Prancūzijos karo istorijos ekspertai.

1812 metais po nepavykusios invazijos į Rusiją išsekusiai Napoleono armijai traukiantis per Lietuvą nuo šalčio ir bado mirė daug kareivių, jie buvo palaidoti Vilniaus priemiesčiuose.

2003 metais dalis rastų palaikų buvo perlaidoti Antakalnio kapinėse. Šiose kapinėse iš viso yra palaidota apie 2 tūkst. Napoleono armijos karių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS