Kaunas – technologijų sostinė | Diena.lt

KAUNAS – TECHNOLOGIJŲ SOSTINĖ

Atrodo, kad po keleto metų Vilnius taps laikinąja inovatyvių technologijų sostine, nes tikroji technologijų sostinė ir pagrindinis traukos centras bus Kaune. Kol Vilnius trypčioja vietoje planuodamas vis naujus technologijų slėnius, Kaunas atlieka konkrečius žingsnius.

Žinant mero ryžtingumą, netenka abejoti, kad bus pritarta pasiūlymui investuoti į buvusios aviacijos gamyklos teritoriją 5 mln. eurų ir čia įkurti Aleksoto inovacijų parką.

Kaunas kaip inovatyvių technologijų kūrimo centras turi didžiulį potencialą ir ne tik dėl sparčiai tvarkomos miesto infrastruktūros, tačiau pirmiausia dėl didžiulio žmogiškųjų išteklių resurso. Mes turime Kauno technologijos universitetą, didžiausią techniškųjų universitetų Baltijos šalyse, užimantį lyderio pozicijas daugelyje mokslinių tyrimų technologijų srityje.

Todėl tikėtina, kad sulauksime tikrai ne vieno stambaus tarptautinio investuotojo į būsimą technologijų parką. Tam labai didelį postūmį suteiktų planuojamas kompanijos "Samsung" atėjimas į Kauną. Vasario pradžioje Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Pietų Korėjos technologijų kompanijos "Samsung" atstovais ir aptarė investicijų Lietuvoje galimybes. Todėl labai tikėtina, kad ši milžiniška tarptautinė kompanija įžengs į Kauną paskui save atsivesdama ir kitus potencialius investuotojus.

Kitas svarbus klausimas, įkūrus technologijų parką, nesupančioti jo politinių veiksnių įtaka, nesuteikti galimybių savivaldybės politikams kištis į jo veiklą su toli gražu ne visada reikalingais patarimais ir rekomendacijomis.

Kol kas atrodo merui tai pavyksta padaryti (atriboti ūkinių miesto klausimų sprendimus nuo politinių), sprendžiant bent iš to, kad nebuvo padarytos išimtys jokiai partijai nutraukiant nemokamas panaudos sutartis politinių partijų būstinėms. Todėl labai svarbu, kas vadovaus technologijų parkui, nuo to nemaža dalimi priklausys ne tik darnus parko funkcionavimas, tačiau ir būsimųjų investicijų į jį kiekis.

Mano nuomone, būtų puiku, jeigu tokiam centrui galėtų vadovauti jaunas inovatyvus ir verslus žmogus, nebijantis iššūkių ir turintis patirtį technologijų srityje. Bent vieną tokį potencialų vadovą žinau, manau, kad paliekantis Seimą Tadas Langaitis arba jo kompetencijos lygio vadovas tikrai suteiktų proveržį Kauno planams tapti Lietuvos technologijų sostine.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

P.Morkūnas

Jei autorius 3 kartus paskys ,,SALDU SALDU SALDU"...ar nuo to burnoje bus saldu?

Antanas

O amžinas kapitonas vėl kažka rezga

:)

Buvo...:)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS