Lyg balanos gadynėje | Diena.lt

LYG BALANOS GADYNĖJE

Ak, tie mūsų užsienio tautiečiai – vis ką nors padovanos. Pastaruoju metu gąsdinama koplytstulpiu šalia Seimo rūmų. Tai kas, kad aukštas, juk jo aukštis tris kartus mažesnis, negu "Titaniko", ko čia jaudintis? Sakote, XXI amžius? Na ir kas, daugelis seimūnų ir taip dar gyvena balanos gadynėje.

Jei kas nors iš mūsų išeivių gyventų Velykų saloje, veikiausiai šioms Velykoms padovanotų tenykštę nosėtą akmeninę statulą moai, o seimūnai mielai pasistatytų po langais, nes tai juk amžinoji vertybė. Koplytstulpis giliai lietuviška tradicija, tačiau kodėl dabar ir prie Seimo? Kažkas komentavo, kad geriau jį statyti ne prie Seimo, o vietoj Seimo, nes, sumažinus seimūnų skaičių jie tame koplytstulpy galėtų ir posėdžiauti. Ar kas nors pagalvojo apie kontekstualumą, urbanistinius dalykus ar elementarų skonį? Turbūt tik Puškinas.

Kaune kitokie reikalai, nes savivaldybėje apstu "lėšų įsisavinimo" entuziastų. Tiesiog stebina vis naujos idėjos, su vizualizacijom, įkvėptom kompiuterinių žaidimų. Dabar Kauko laiptų, sakralinės miesto erdvės pertvarkymo projektas, tą erdvę "pritaikant visuomenės poreikiams". Regis, miestas taps toks "pritaikytas visuomenės poreikiams", kad jame apskritai nebebus įmanoma gyventi. Tiesioginis visuomenės poreikis yra subtilus elgesys su istorine (bei, žinoma, asmenine) atmintimi, tačiau šitaip daug lėšų nepanaudosi, tenka siųsti buldozerius, benzopjūklus ir kinišką granitą.

Kauko laiptus tvarkyti reikia. Būtent TVARKYTI, o ne nušluoti nuo žemės paviršiaus, kas dabar siūloma. Nominaliai jie liktų, bet NE TIE, kuriais daugybę dešimtmečių vaikščiojo kauniečiai ir ne tie, kurie tapo labai svarbia jų savasties dalimi. Išpjauti medžiai per keliasdešimt metų ataugs, mūsų vaikystės, jaunystės, meilės pasimatymų ir vienatvės klaidžiojimų laiptai neataugs niekada. Andrius Jakučiūnas puikiame straipsnyje (kurį visiems rekomenduoju) "Šis tas apie stabus ir įspėjimas Kaunui" nagrinėja nematerialios vertės sąvoką. Ar valdžiažmogis kada nors yra girdėjęs apie tai, kas nematerialu? Ar būtina dabar kardinaliai amfiteatrizuoti miestą, ar tie entuziastai kada nors yra buvę ant Kauko laiptų kadaise vykusiuose blusturgiuose, kur žmonės ateidavo tiesiog pabūti, su dekiais, valgiais, vaikais, įsitaisydavo šlaituose ir klausydavo ten grojančių didžėjų ir liaudies muzikantų. Nereikėjo jokių amfiteatrų, tiesiog buvo gera.

Kaunas tuoj bus moderniausias miestas, ne kitaip. Tačiau "Titanikas" irgi buvo moderniausias laivas. Tik tiek, kad nuskendo.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Asta

Gyvenimas nestovi vietoje, Jei gyveni vien prisiminimais ir nieko nesinori keisti , vertėtu paditikrinti sveikatą. ( Gal depresija įsimetė).

Kauko laiptų sargas Varkulka

Ačiū Kauno merui, kad dar vieną begėdiškai užleistą Žaliakalnio vietą ėmė tvarkyti. Šiandien mačiau, kad viršutinėje dalyje jau nė kvapo nelyko du apdergtų baseinų. Tik Br. Zalenso skulptūra. Ten prieš porą metų jauni "menininkai" kažkokį workshopą darė. Tarp jų ir Karaliaus sūnelis. Dažais aptepliojo baseiną ir paliko. Ir dar jie rėkia gerkles išvertę ! Pagarba Kauno merui. Tikiu, kad šią vasarą ir Žemaičių g. su laiptais į Gedimino g. bus sutvarkyta. Ir tie gražūs laiptai apšviesti. Kauno meras daro grandiozinius darbus, o jūs tik lojat kaip kaimo šunys.

pachmielas

mažarastis poetas (sic) nuo vasaros neatsigauna.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS