Ar reikėjo keisti valgiaraščius mokyklose ir darželiuose? | Diena.lt

AR REIKĖJO KEISTI VALGIARAŠČIUS MOKYKLOSE IR DARŽELIUOSE?

Prasidėjus naujiems mokslo metams pakeisti mokyklinio amžiaus vaikų ir darželinukų mitybos valgiaraščiai.

Iš mitybos raciono išbraukti kepti mėsos gaminiai, saldumynai, bandelės, kai kurie žuvų patiekalai, griežtai ribojamas druskos ir cukraus kiekis maiste. Dalis apklaustų klaipėdiečių pasikeitimais piktinasi, kitų nuomonė priešinga – jie naujai maitinimo tvarkai pritaria.

Lina:

– Manau, kad vaikų mityba yra tėvų prioritetas, ir valdžiai kištis nederėtų. Vaikų organizmas dar švarus ir neužterštas, todėl jie geba patys įsiklausyti į kūno poreikius. Nemanau, kad įvyks didelė tragedija, jeigu vaikas suvalgys bandelę ar saldainį. Tačiau svarbu ir tai, kad sveiki mitybos įpročiai būtų formuojami nuo mažens.

Rūta:

– Blogai, kad valdžia įveda draudimus. Tai pernelyg radikalus sprendimas. Reikėtų rūpintis tautos švietimu, aiškinti sveikos mitybos principus. Manau, kad taip būtų pasiekiamas geresnis rezultatas. Vaikai gudraus ir suras išeičių, kaip valgyti saldumynus ar uždraustus patiekalus. Šalia mokyklų veikia parduotuvės, tad draudžiamo maisto jie vis tiek nusipirks.

Justina:

– Mitybos pakeitimams pritariu. Pati nevartoju cukraus ir druskos. Tokie pokyčiai bus naudingi vaikų organizmui. Suprantama, aklai drausti nereikėtų, nes saikingai valgomi saldumynai vaikams tikrai nepakenks. Mokyklos laikais pati valgydavau iš namų atsineštas bandelės.

Stasys:

– Kaip apskritai galima ką nors uždrausti? Vaikai valgys tai, ko norės. Valdžia kreipia dėmesį ne ten, kur reikėtų. Geriau tegul daugiau pasakoja apie narkotikų ir rūkalų žalą.

Jonas:

– Augdami mes valgėme daržoves, vaisius, košes, dešreles ir kotletus. Vaikai turi gauti visko. Riebesnė grietinė, lašiniai ar žuvys žalos nepadarys. Cukraus ir druskos ribojimas – tikra nesąmonė. Tėvai turi padėti vaikams atsirinkti maistą, tačiau drastiškas draudimas yra klaida. Kodėl tyli mokyklų direktoriai?

GALERIJA

  • Lina
  • Jonas
  • Rūta
  • Justina
  • Stasys
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Ita

Bet kai darzelyje ar mokykloje kepa kugelius vaikams tai irgi negerai ,nes pigiau ......ar jau nera specialistu kurie sutvarkytu valgiarascius ,mano sunui 40 tai vis atsimena darzelio kepeneliu kotletus kad buvo labai skanus, dabarbiniui vaikui daba pasiulyk ......kazin ar jaunos mamytes tokius gamina ....vaikas maitinimo igudzius atsinesa is namu....

Anonimas

Mokesim uz darzelius ir vaikai grys alkani.

Rasa

O gal "sveikiau' parduotuveje nupirktas saldytas produktas ir cia pat parduotuveje pasildytas mikrobangeje? Siandien apie 12val. Pulna parduotuve moksleiviu ir puse ju pirko saldyta produkcija...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS