Kaip svarbu būti rimtam | Diena.lt

KAIP SVARBU BŪTI RIMTAM

Advento laikas, kaip visada, užklumpa žmones nepasiruošusius. Krikščionybė reikalauja šiuo metu pamiršti linksmybes ir susikaupus laukti Jėzaus gimimo, o kita religija – marksizmas verčia burnoti apie vartotojiško kapitalizmo nužudytą "tikrąją Kalėdų" dvasią ir visuotinį susvetimėjimą, kurio nebuvo egzistuojant kolūkiams.

Vis dėlto dažnam žmogui šiuo metų laiku, nepriklausomai nuo religijos, tikru galvos skausmu tampa klausimas, ką dovanoti artimiesiems per Kalėdas? Be jokios abejonės, geriausia dovana šiais "Facebook" laikais yra tokia, kuri jums leis pasirodyti protingu prieš svečius arba socialinių tinklų "draugus", t.y. knygos. Štai į ką verta atkreipti dėmesį.

1. Winstonas Churchillis "Antrasis pasaulinis karas" ("The Second World War", 1948–1953). Kas yra W.Churchillis (1874–1965)? Nežinantiems pasakysime, jog jis buvo konservatorius, turintis suktą humoro jausmą. Žmogus, kurio nekentė tiek priešai, tiek "savi", tačiau pastarieji nieko negalėjo padaryti, mat Winstonas buvo vienintelis žmogus, kurio pautai buvo pakankamai stiprūs, kad mestų iššūkį nacių monstrui ir priimtų pavojingą politinį kompromisą su kita pabaisa – SSRS. Po karo Winstonas buvo britų liaudies demokratiškai išspirtas iš valdžios kartu su visais savo partijos nariais. Dar jis laimėjo Nobelio literatūros premiją (1953) už savo keturių tomų memuarus "Antrasis pasaulinis karas". Mūsų kalba jau pasirodė pirmieji trys tomai "Pakeliui į katastrofą" ("Milestones to Disaster"), "Vieni" ("Alone") ir "Didžioji sąjunga" ("The Grand Alliance"), o mėnesio pabaigoje turėtų pasirodyti ir ketvirtoji dalis "Triumfas ir tragedija" ("Triumph and Tragedy"). Knygos gana storos, todėl "selfiuose" atrodysite itin intelektualiai.

2. Elias Canettis "Fakelas ausyje" ("Die Fackel im Ohr", 1980). Kas yra E.Canettis (1905–1994)? Tai vokiškai rašęs bulgarų rašytojas ir Didžiosios Britanijos pilietis, kurio protėviai buvo vadinamieji sefardai (žydai iš Ispanijos ir Portugalijos). E.Canettis taip pat laimėjo Nobelio literatūros premiją (1981) ir yra žymus savo 1935 m. romanu "Apakimas" ("Auto-da-Fe"). Visai neseniai mūsų kalba pasirodė kita šio autoriaus knyga – memuarai "Fakelas ausyje". Buvęs Belgijos ministras pirmininkas, Europos Sąjungos virsmo Jungtinėmis Europos Valstijomis šalininkas ir, pasak vieno šviesaus atminimo filosofo, "tobulas politinis žvėris" Guy‘us Verhofstadtas (1953) teigė, jog būtent šio rašytojo kūryba prisidėjo formuojant jo politinį požiūrį. Turėdami šią knygą savo lentynoje, prieš svečius galėsite pasirodyti progresyviai mąstančiais europiečiais.

3. Patti Smith "Tiesiog vaikai" ("Just Kids", 2010). Kas yra P.Smith (1946)? Na, tai tokia šiurpiai atrodanti, raganiškos išvaizdos ir balso moterėlė, kuri labai norėjo būti moteriškos lyties Bobu Dylanu. Ji bandė kurti poeziją, dainuoti ir jai beveik pavyko. Muzika besidomintys asmenys vadina P.Smith pankroko krikštamote ir vertina jos 1975 m. albumą "Horses" ("Arkliai"). Senatvėje Patti pradėjo rašyti knygas. "Tiesiog vaikai" – jos autobiografija, pasakojanti apie gyvenimą iki minėto albumo išleidimo. Jeigu norite prieš svečius pasirodyti išskirtinį skonį turinčiu melomanu – "Tiesiog vaikai" bus pats tas.

4. Gabrielis Garcia Marquezas "Gyvenk taip, kad turėtum ką papasakoti" ("Vivir para contaria", 2002). Šio rašytojo knygos visada yra gero skonio ir solidumo ženklas, tad "Facebook" draugai, "netyčia" išvydę jas nuotraukos fone, tikrai negailės jums liaupsių ir gal net paspaus išganingąjį nykštį. Jeigu jūsų lentynoje jau guli "Šimtas metų vienatvės", "Patriarcho ruduo" ir "Meilė choleros metu", galite įsigyti ir šio magiškojo realizmo dievaičio iš Kolumbijos 2002 m. memuarus.

5. Margaret Mitchell "Vėjo nublokšti" ("Gone with the Wind", 1936). Štai ji – saldi kaip cukraus vata ir didinga kaip Kalėdų eglutė meilės istorija baisaus karo fone. Legendinė dviejų tomų knyga, pagal kurią buvo sukurtas vienas pirmųjų spalvotų kino hitų (1939), vėl knygynuose. Skeptikai (pvz., Umberto Eco) tvirtino, jog šis M.Mitchell romanas – viso labo Levo Tolstojaus "Karas ir taika", perkeltas į JAV pilietinio karo laikus (1861–1865), o ir kaimynai bei svečiai, išvydę jas jūsų lentynoje, negailės pašaipių šypsenėlių. Kad ir kaip ten būtų, "Vėjo nublokšti" yra neabejotinas JAV literatūros pasididžiavimas.

6. Orhanas Pamukas "Tos keistos mano mintys" ("Kafamda Bir Tuhaflik", 2014). O.Pamukas – Nobelio premijos laureatas iš Turkijos, rašantis magiškojo realizmo romanus, t.y. savotiškas G.G.Marquezo ir Günterio Grasso mokinys, pasakos stiliumi supinantis tikrus istorinius įvykius su išgalvotų veikėjų gyvenimo nutikimais. Šią vasarą mūsų knygynuose pasirodė vienas naujausių O.Pamuko kūrinių, kuris yra ir labai puikiai vertinamas. "Tos keistos mano mintys" tradicinio turkiško gėrimo bozos pardavėjo akimis pasakoja apie Stambulo miestą ir nutikimus jame nuo 1969 m. iki 2012 m.

7. Charlesas Darwinas "Rūšių atsiradimas" ("On the Origin of Species", 1859). Kas sukūrė žmogų – gamta, atsitiktinumas ar Dievo sumanumas? Ar žmogus kilo iš beždžionės? Ką svarbiau puoselėti savyje – "beždžionę" ar šimpanzę? Ar išlieka tik stipriausi? Ar tikrai konservatorių patriarchas sugriovė kolūkius? Į visus šiuos klausimus bandė atsakyti britų mokslininkas C.Darwinas savo 1859 m. veikale "Rūšių atsiradimas", remdamasis savo sukurtomis "evoliucijos" ir "natūralios atrankos" teorijomis bei, žinoma, faktais. Šis darbas padarė įtaką ne tik gamtos mokslams ir rimtai metė iššūkį religijai, bet ir paveikė antropologiją, sociologiją, politologiją ir net ekonomiką. Argi Adolfas Hitleris (1889–1945) būtų išvedęs savo arijų rasės teoriją ir pradėjęs žydų genocidą, jeigu ne C.Darwino idėjos? Net jeigu nepritariate jo teorijoms ar kai kuriems jų aspektams, ši "stora", kontroversiška ir prieštaringa knyga be jokios abejonės papuoš jūsų biblioteką. O jeigu jums ją bus gėda rodyti, visada galėsite panaudoti kaip stalo koją ar sumažinti uodų ir musių populiaciją karštą vasaros dieną, tokiu būdu bent iš dalies įgyvendindami C.Darwino teorijas.

Gairės: knygos, Kalėdos, dovana
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS