Akcizas arogancijai | Diena.lt

AKCIZAS AROGANCIJAI

Yra toks žaidimas, kuriam tereikia popieriaus ir pieštuko. Užrašai sakinį, užlankstai, kad nesimatytų, tada siunti kitam – tas irgi užrašo, užlanksto ir t.t. Išvyniojus ritinuką būna smagaus juoko iš chaotiškai sukritusių minčių. Žvelgiant į valdžios ir piliečių komunikaciją susidaro lygiai toks įspūdis, tik juokas neima.

Absoliutus nesusikalbėjimas su paprastais žmonėmis, sunkiai panieką maskuojantis bendravimo stilius, atvirkščiai proporcinga kompetencijai arogancija tapo skiriamaisiais valdančiųjų bruožais. Prieš rinkimus iš arčiau teko pamatyti kylančią valstiečių žvaigždę Mindaugą Puidoką. Jaunasis politikas, įėjęs į pilną žmonių patalpą, leisdavo sau nepasisveikinti, o savais reikalais telefonu bendravo lyg būgnu tvatindamas: garsiai, nekreipdamas dėmesio į šalia dirbančius žmones. Jau tada glumino dvigubi elgesio standartai, nes viešumoje matėme besišypsantį ir malonų jauną žmogų, kuris turėjo atnešti į politiką šviežio vėjo. Deja, nauji vėjai nepapūtė, o toji arogancija labai įtiko į bendrą komandinį toną.

Tas arogancijos kokteilis, užmaišytas su George'o Orwello kartelės neperkopiančiu išprusimo lygiu, gali pakenkti tautai ne mažiau nei alkoholis.

Nustatyti aroganciją nesunku, galima pasitelkti net ir mokslininkų sudarytą jos matavimo testą. Štai keli klausimai. Ar demonstruojamas lipšnumas "aukštesniems" ir bjaurumas "žemesniems"? Ar viešai šaipomasi iš pavaldžių žmonių? Ar pastebimas perteklinis patarinėjimas visais gyvenimo klausimais? O dabar paskutinis klausimas iš gyvenimo: ar dar kyla abejonių dėl valdančiųjų diagnozės?

Arogancija nėra vien asmeninis žmogaus reikalas. Ji plinta kaip gripo virusas. Ramūno Karbauskio vaikams padovanotus tautinius kostiumus kūręs dizaineris Juozas Statkevičius pademonstravo augančiajai kartai nesiskaitymo su kitokia nuomone pavyzdį, išvadinęs kolegę bulviaveide su kugelio smegenimis. Bėda ta, kad visi mes, ko gero, savo valdžios ponams atrodome su kugelio smegenimis... O tas arogancijos kokteilis, užmaišytas su George'o Orwello kartelės neperkopiančiu išprusimo lygiu, gali pakenkti tautai ne mažiau nei alkoholis, kurį nuo Naujųjų ketinama branginti 10 proc. Gal pradėkime taikyti akcizo mokestį valdančiųjų arogancijai?

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Penkmetį - per keturis metus!

+ tikrai komjaunuoliškas užsispyrimas. Lygu visos šalies elektrifikacija.

Cha cha cha

Rašinukas pilnai tinka ir bendram gandragalvių profesionalumo apibūdinimui.

Algirdas

Parašyta trumpai, paprastai ir visiems suprantamai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS