Ar leiboristai atsinaujins? | Diena.lt

AR LEIBORISTAI ATSINAUJINS?

Jeremy Corbynas – naujasis Didžiosios Britanijos Leiboristų partijos vedlys. Savo konkurentus partijoje jis įveikė triuškinama balsų persvara.

Politikas surinko net 59 proc. partijos narių balsų. Taigi jis net 40 proc. balsų aplenkė savo artimiausią varžovą Andy Burnhamą, kuris tegavo 19 proc. Akivaizdu, kad naujasis leiboristų vedlys – neginčijamai remiamas partijos narių. Juk vargu ar kas galėtų "nupirkti" visą partiją.

Tiesa, naujojo lyderio laukia nelengvas darbas. "Bleirizmo" ideologijos vis dar kupini leiboristai pastaruoju metu išgyvena rimtą populiarumo krizę. Jų pagrindiniai varžovai toriai (konservatoriai) jau antrą kadenciją iš eilės šeimininkauja vyriausybėje. Gali būti, kad šeimininkaus ir toliau, jeigu ekonomikos nuosmukio kamuojami britai nesulauks naujų idėjų.

Leiboristų partijos populiarumo nuosmukis prasidėjo dar valdant Tony Blairui. Tiesa, iš pradžių šis jaunas politikas buvo labai populiarus Didžiojoje Britanijoje. Ypač tuomet, kai per debatus parlamente triuškino savo varžovą torį Johną Majorą, prieštaringai vertintos Margareth Thatcher protežė. Tačiau Irako karas ir nesąlygiška parama tuomečio JAV prezidento George'o W. Busho vienašališkai bei šiurkščiai užsienio politikai T.Blairo karjerą sužlugdė. Po jo buvę leiboristų lyderiai veikiau tik sekė pirmtako pėdomis, nei siūlė ką nors nauja. Tad, nenuostabu, ir per rinkimus nesužibėjo.

Šiuo idėjų vakuumu, viena vertus, puikiai pasinaudojo dešinieji toriai. Kita vertus, dabar premjerui ir torių lyderiui Davidui Cameronui, nepaisant to, kad jis solidžia persvara laimėjo paskutinius parlamento rinkimus, koją kiša ekonominė situacija šalyje. Tad J.Corbynas gali tuo pasinaudoti. Ir ne tik tuo.

Taigi J.Corbyno išrinkimas Leiboristų partijos vedliu rodo, kad opozicinė Leiboristų partija turi ambicijų atgauti prarastas pozicijas. O tai demokratijos požiūriu yra sveikintina.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nesupras režimo pakalikai

praplautom smegenim, kad ignoruoti Putino nepavyks, reikės su juo dirbti. Europa tai supranta, o Lietuva, panašu, taip ir liks tarp kelių tuščiai kumščiais mojuojančių marginalų.

cha cha cha

>Komentaras to "Taigi" ir "Atsibudo trubaduras" porina: “Yra atitinkamos įstaigos tokiems kaip Jūs gydyti “. ...Akivaizdu, kad Beržiūnas ir jo pasekėjai labai ilgisi sovietinės okupacijos laikų, kur kitaip manantys buvo uždaromi į psichiatrines ligonines prievartiniam gydymui.Pasirodo, nostalgija okupantams dar gana gaji ir niekur neišnyko.

Komentaras to "Taigi" ir "Atsibudo trubaduras"

Jeigu vienos iš didžiausių politinių jėgų Didžiojoje Britanijoje lyderis - "psichopatas", šlovinantis "fašistą" Putiną, tai jums patiems su galva negerai. Yra atitinkamos įstaigos tokiems kaip Jūs gydyti - Vasaros gatvėje, taip pat Naujoje Vilnioje, Rokiškyje ir kt. Priklausomai nuo regiono, kuriame leidžiate savo liūdnas ir apgailėtinas dienas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS