Ar priartėjo prie vaikų muziejai? | Diena.lt

AR PRIARTĖJO PRIE VAIKŲ MUZIEJAI?

Netruko prabėgti bandomasis laikotarpis, per kurį valstybiniai šalies muziejai ir mokyklos turėjo pasitikrinti, ar pasiteisino Kultūros ministerijos iniciatyva "Nemokami muziejai – mokiniams". Metų pradžioje ją entuziastingai sutiko pedagogai ir moksleivių tėveliai: kaip kitaip, juk mokiniai savarankiškai arba grupėmis galės nemokamai aplankyti šalies muziejų ekspozicijas! Iki akcijos pabaigos birželio pabaigoje liko mažiau nei mėnuo, tad jau galima pradėti skaičiuoti viščiukus.

Ministerijai pavaldžių muziejų vadovų nuomonės margos kaip vasaros pieva. Maironio literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė džiaugiasi, kad ši iniciatyva pritraukė moksleivių ne tik iš Kauno, bet ir iš kitų šalies miestų. Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus direktoriaus pavaduotoja Daina Kamarauskienė stebisi paradoksalia situacija: pirmą šių metų ketvirtį muziejų aplankė mažiau moksleivių nei per tą patį laikotarpį pernai.

Viename populiariausių Lietuvos jūrų muziejuje, pasak jo Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vedėjos Nikos Puteikienės, ši bandomoji iniciatyva nei padvigubino, nei patrigubino muziejaus srautų. Pasitvirtinęs trumpesnį nei kiti muziejai laikotarpį, pajūrio muziejus nemokamai lankytis moksleivius kvietė nuo vasario iki gegužės, per tą laiką jų apsilankė kiek daugiau nei 12 tūkst. Palyginti su 100 tūkst. muziejaus svečių, kurių sulaukta atidarius akvariumą, tai nėra nepakeliama našta.

Pati idėja puiki, dėl to nuomonės sutampa: tenkinami vaikų ir jaunimo poreikiai, užtikrinamas kultūros prieinamumas. Baiminamasi tik dėl to, ar, pasibaigus bandomajam laikotarpiui, finansinė šios iniciatyvos našta nebus perkelta ant muziejų pečių. Dabar muziejų išlaidos padengiamos iš ministerijos šiam projektui skirtos kišenės, kurioje – 600 tūkst. eurų.

Viliamasi, kad ilgainiui, įvedus vadinamąjį kultūros pasą – tam tikrą nemokamų kultūros paslaugų krepšelį moksleiviams, į jį bus įtraukta ir daugiau kultūros bei meno įstaigų, kurias nemokamai galėtų lankyti vaikai bei jaunimas. O gal ne už kalnų galimybė, kaip ir prancūzams, nemokamai muziejus lankyti iki 25-erių?

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS