Belgrade, mes ateiname! | Diena.lt

BELGRADE, MES ATEINAME!

Vidas Mačiulis net lėktuve nesiskiria su "Krepšinio pasaulyje" mikrofonu, papuoštu oranžiniu bumbulu. Trijulė iš NBA: Tyusas Edney, Anthony Bowie ir Jiri Zidekas per rankas leidžia tamsaus gėrimo stiklą. Juos aptarnauja pats Šabtajus Kalmanovičius. Sprendžiant iš aplinkinių pakilios nuotaikos, pilsto jis tikrai ne arbatą.

Tuo lėktuvu teko skristi ir man. Ir visas šis kiek siurrealistinis vaizdelis tada, 1998-ųjų pabaigoje, atrodė visiškai natūralus. Visi mes buvome apimti momentinės euforijos. Mat ką tik Kauno "Žalgirio" krepšininkai pratęsė savo įspūdingą pergalių Eurolygoje seriją išvykoje patiesdami Varezės "Roosters". Tuo metu manėme, kad laimėjimas prieš tokią ambicingą ekipą, tą sezoną tapusią Italijos čempione, yra "Žalgirio" galimybių viršūnė. Arba labai arti to. Tačiau praėjo kokie keturi mėnesiai ir visi įsitikinome, kaip žiauriai mes tada klydome. Eurolygos debiutantai, pasiekę finalo ketvertą Miunchene, virto tikrais kamuolio burtininkais. Pusfinalyje įtikinamai, šešiolikos taškų skirtumu, įveiktas Pirėjo "Olympiakos", o finale krito pats Bolonijos "Kinder" su legendiniu prancūzu Antoine'u Rigaudeau ir serbu Predragu Danilovičiumi priešakyje.

Tada "Žalgiris" turėjo NBA desantą, ekscentrišką savininką, padėjusį surinkti tiems laikams įspūdingą biudžetą, ir palankias aplinkybes – NBA žaidėjų streiką, leidusį į mažai kam patrauklią Lietuvą prisivilioti net tris aukšto lygio krepšininkus. Tačiau svarbiausia – Lietuvos krepšinio lygos čempionai turėjo tuo metu, ko gero, perspektyviausią Europos trenerį Joną Kazlauską. 44-erių specialistas tada dar tik buvo pradėjęs kopti į savo aukščiausią karjeros viršūnę. Panašiai kaip dabar Šarūnas Jasikevičius. 42-ejų Šaras gal ir netreniruoja potencialių NBA žvaigždžių, tačiau turi tokį pat išskirtinį krepšinio išmanymą ir autoritetą.

Šiandien žalgiriečiai išskrenda į Belgradą, kur mėgins pakartoti 1999-ųjų triumfą. Labai norėtųsi, kad tas kadaise auksiniu tapęs holivudinis trileris turėtų jo vertą tęsinį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kostas

Gaus i kaili zali nuo turku pamatysit.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS