Conchitos nelaimė – lietuvių džiaugsmas? | Diena.lt

CONCHITOS NELAIMĖ – LIETUVIŲ DŽIAUGSMAS?

Mano ausinėse melancholiškai skamba ukrainiečių muzikos perliukas Rozhdenas: "Kodėl žmonės pikti? Mes juk visi kažką mylim." Kad ir koks jis žavus, atsakyti negaliu, nes ir pati suprasti niekaip nesugebu. Kone kaskart, kai jau galvoju, kad pasaulis, o ypač gimtoji šalis, po truputėlį darosi empatiškesnė svetimam skausmui, netrukus pakraupstu, nes tikrovė trenkia šlapiu skuduru ir bando įrodyti priešingai.

Neseniai išplito žinia apie tai, kad 2014-ųjų "Eurovizijos" nugalėtoja Conchita Wurst serga ŽIV. Transvestitas atlikėjas informacija pasidalijo pats, savo "Instagram" paskyroje, kadangi skaudžiu faktu jį šantažavo buvęs partneris. Šiuo momentu, kai rašau šiuos žodžius, Conchitos įrašas jau susilaukė daugiau negu 50 tūkst. paspaudimų "patinka" ir tūkstančių komentarų iš viso pasaulio, kurių absoliuti dauguma – palaikantys. O kokią situaciją matome brangiojoje tėvynėje, pasižiūrėję, ką apie menininko nelaimę kalba lietuvių komentatoriai? Citata (netaisyta): "Neutralizuot i peciu sita ligu nesiotoja" tikrai nėra pati pikčiausia. Ir dar gausybė tokių, kurie dėl svetimos tragedijos džiūgauja tarsi ką tik išlošę milijoną. Na, dar iš dalies tokią viešą piktdžiugą suprasčiau, jei susirgtų koks recidyvistas, vaikus valgęs žmogėdra ar serijinis žudikas. Bet, atrodo, suknelės derinimas su barzda mums – rimtesnis nusikaltimas.

Na, gerai, sakykime, esame labai konservatyvus kraštas, kur lytiškai plintančias ligas net ir valdininkai rimtu veidu vadina Dievo rykšte už palaidą gyvenimą. Bet piktdžiugiškų replikų susilaukia ne tik tie, kurių seksualinis gyvenimas kuo nors skiriasi nuo daugumos (nors, kita vertus, ar tikrai ta dauguma tokia jau šventa už uždarų durų?). Štai politikė po ilgų santuokos metų skiriasi su vyru – "Medalį jam, kad ir taip su velnio nešta boba dešimtmečius ištempė". Dainininkę (galbūt) primušė vyras – "Pati kalta, kekšė, kad šlaistosi su koncertais po visą šalį, o dar pusnuogė fotografavosi, namie geriau sėdėtų". Skelbimas apie pavogtą brangesnį nei vidutinis automobilį – "Cha cha, taip jiems ir reikia, žinos kaip puikuotis savo mašinom".

Gėda, užuot paklausus savęs "Kodėl aš toks nelaimingas?", būti svetimu skausmu mintančiu šakalu ir dar tuo didžiuotis.

Pastebėjote, kaip beveik po kiekviena naujiena apie įvykusią avariją, pabyra tų besijuokančių "Facebook" veidukų kruša? Esate skaitę diskusijas po straipsniais, kur žmonės dalijasi skaudžiais išgyvenimais, pavyzdžiui, patirtimis sergant alkoholizmu ar depresija? Aš skaičiau, tai daryti teko itin ilgai ir kruopščiai dar rašant bakalauro darbą. Žinokite, šiurpinančiai daug besityčiojančiųjų, kad depresija yra ne liga, o "iš gero gyvenimo išsigalvotas išpindėjimas".

Po velnių, iš kur mes taip gerai išmanome, kam, ko ir kaip reikia? Kodėl manome turį teisę spręsti, kas ko nusipelnė? Ar patys nuo momento, kai ligoninėje mums nukirpo virkštelę, nesame padarę nė vienos klaidos? Net jei taip, kodėl svetimos klaidos ir jų padariniai kuo nemalonesni – tuo stipresnį mums sukelia orgazmą? Iš kur noras įdurti ir taip pūliuojančią žaizdą smailu nagu?

Aš suprantu, tie žmonės greičiausiai pikti, nes nelaimingi. Tam, kurio savo gyvenimas sėkmingas, paprastai norisi, kad ir aplinkiniai šypsotųsi. Ir pamačius suklupusįjį, savaime tiesi ranką padėti atsistoti, o ne imi spardyti gulintįjį. Tikrai nesu jautruolė, šaukianti apie kiekvieną aštresnį pasisakymą viešoje erdvėje: "Kovokime prieš patyčias!" Bet yra labai didelis skirtumas tarp to, kai nepavykusi selebritės šukuosena juokais prilyginama "Rollton" makaronams, o kita – kai žmogui, kuris asmeniškai tau nieko blogo nepadarė, dėl jo orientacijos, tebūnie ir netradicinės, linkima mirties. Pastarasis dalykas nėra nei juokingas, nei smagus, nei tinkama pigi priemonė pelnyti dešimtis tokių pačių dvasios kastratų "like". Tai yra tiesiog gėda. Nes gėda, užuot paklausus savęs "Kodėl aš toks nelaimingas?", būti svetimu skausmu mintančiu šakalu ir dar tuo didžiuotis.

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

je,je je

..zinoma,straipsnis nera aktualus ;taciau ,autore -tai gamtos meno kurinys.

Nikoletai

Nikoleta, o kodėl Jūs manome, kad neturite teisės spręsti, kas ko nusipelnė? Argi save laikote nepajėgia suvokti kas gyvenime yra gerai, kas svarstytina ir kas yra smerktina? Tai pirmykštės bendruomenės nuostatai - viską spręsti palik Dievui. O iš tikro jis mums davė smegenis ne tam, kad galvoje nebūtų vakuumo, o tam, kad mes laisva valia jį valdytume ir naudotumės savo protu. Nejaugi jums nepakanka proto, kad blogis ne tik neša mums visiems skausmą, bet jis dar ir užkrečiamas, nestabdomas plinta? Kodėl turėtume maloniai šypsotis politikei, kuri inicijuoja tautai pražūtingus įstatymus? Kodėl turime būti abejingi iškrypėlišką gyvenimą gyvenantiesiems? Pažvelkite į savo aimanas iš kitos pusės ir, manau, suprasite kodėl yra taip ir ne kitaip.

Anonimas

Man ta Končita yra šlykšti. Vemti norisi vien ją pamačius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS