Kokią Lietuvą mes mylime? | Diena.lt

KOKIĄ LIETUVĄ MES MYLIME?

Neseniai feisbuke perskaičiau vieno žmogaus įspūdžius, kaip važiavo automobiliu ir klausėsi Marijono Mikutavičiaus dainos "Aš tikrai myliu Lietuvą". Išsivystė nedidelė diskusija, ką toks pasakymas reiškia realiai. Viena komentatorė klausė: "Kas yra Lietuva? Ar galima deklaruoti meilę bet kuriam 65 286 km² plotui Žemėje?" Ir iš tiesų šis klausimas nėra toks jau naivus.

Kokią Lietuvą mes mylime (arba ne, nes mylėti neprivaloma) ir kas šiuo metu yra mūsų meilės objektas? Valstybę? Valstybė yra konceptas, susitarimo reikalas, tad neišvengiamai susiduriame su įvairiais valstybės gyvenimo aspektais: kasdienybe, valdžia, pertekliais ir nepritekliais, ir t.t. Ar visa tai turime mylėti automatiškai, nes tai – Lietuva? Žinoma, dar yra valstybės idėja, su kunigaikščiais, šlovinga praeitimi ir tautos mitais, tačiau vėl – labai sunku mylėti idėją. Dar yra gimtieji "kalnai ir kloniai", mylime, nes mums čia gražu. Štai važiuojame į šiaurę nuo Biržų, visur gražu, mylime. Pervažiuojame Latvijos sieną. Irgi gražu, bet mylėti nebeišeina, nes – ne Lietuva.

Dar yra tautinės valstybės idėja iki garsiojo šūkio "Lietuva – lietuviams" imtinai. Galime mylėti tokią, tačiau šiuo būdu paneigiame daugiatautę mūsų valstybės istoriją ir atstumiame kitų tautybių žmones, laikančius ar laikiusius Lietuvą savo Tėvyne. Tarkim, Adomą Mickevičių ir Oskarą Milašių. Be to, ką su tokia idėja reikėtų daryti belgams, nes tokios tautos nėra. Kaip jiems mylėti tą savo vargšę Belgiją?

Kokią Lietuvą myli lietuvių kilmės žmonės, nekalbantys lietuviškai ir čia buvę vos kelis kartus? Tarkime, puiki kovotoja Rose Namajunas, tikra patriotė. Ir kodėl vis dažniau išgirstame posakį "nekenčiu Lietuvos" ir žmonių, gyvenančių čia? Kokios Lietuvos jie nekenčia? Idiotiški valdžios sprendimai ir brangstančios prekės dar nėra Lietuva. Kitas dalykas, jei jau myli, ar būtina apie tai šaukti ant kiekvieno kampo, vaikščioti apsikaišius trispalvėmis ir visus taip nesielgiančius vadinti vatnikais? Pabrėžtinis, deklaratyvus meilės Lietuvai demonstravimas itin įtartinas, nes tai agresyvi ideologija, o ne realus darbas Tėvynės labui.

O Tėvynei pakaktų visai nedaug. Gerai atlikti savo pareigas, būti padoriu, sąžiningu žmogumi, mylėti savo artimuosius, padėti tiems, kuriems to reikia, ir apskritai – gyventi garbingai. Tai ir yra tikrasis patriotizmas, jei visi gyventume taip, šaukti per radiją kaip kas TIKRAI myli Lietuvą (tarsi visi kiti kiek mažiau) nekiltų net minties.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

kauniete

..apgailiastauju,kad sita straipsni "sutikau " tik siandien[[tai mano megstamiausio zurnalisto straipsnis]…..na ,kaip nemyleti savo nuostabu ,lietuviams vieninteli ,,krashta?!!Cia musu ZEMEJE --musu BOCIU kraujasir musu pedos simtmeciais.. Ir posakis Lietuva --lietuviams man labai priimtina ir normali [[[o kur kitur LIETUVIS gali buti LIETUVIU??? Tik Lietuvoje!! kitur jau jis imigrantas --svetimas pilietis,,O cia lietuviu zeme,,,tik nereikia ashtrinti situacija,,kad pamineti lietuviai--taip tik cia mes jauciames lietuviai ,,bet tas posakis nemenkina ir kitatauciu buvima musuose Juk JAV ar Rusijoje nuvyke lietuviai netvirtina ,kad Rusija--lietuviams ,ar Amerika lietuviams.. Lietuva yra zeme LIETUVIUI,,o kitatauciai --prasom ,tik jei tai sveciai!!-- kojas nuimti nuo stalo..,o jei tai draugai ??!! tai ir apkabinti malonu tokius atvykelius ,,ir protingas supras ----jog lietuvis tik Lietuvoje LIETUVIS,,o kitur jau --atvykelis,[[o tas {NU!} kvailokas]]

NU

Sunku autoriui mylėti valstybė neatlygintinai. Patogiau tik už pinigus premijų formate

taigi

Belgijai jau seniai metas išsiskirstyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS