Dekoruoto patriotizmo monopolis | Diena.lt

DEKORUOTO PATRIOTIZMO MONOPOLIS

Šalyje yra daug "specialistų", kurie gali akimirksniu identifikuoti: šitas – tylintis tautos priešas, o va, anas su plakatu ir megafonu – patriotas. Dažniausiai tokie virtuvės sociologai mėgsta vienais apatiniais sėdėti ant taburetės, mitinguoti komunalinės žmonos akivaizdoje ir, smegeninę pašlakstęs bambalio turiniu, sovietiniu įpročiu teisti: šituos – sušaudyti, o aniems – po medalį. Taip atsiranda priešai ir savi.

Ir nesvarbu, kad jokių faktų ar priešų veikos įrodymų nėra, svarbu simpatijomis ir antipatijomis pagrįstos emocijos bei jomis dekoruota moralė ir kvaziteisė: vadovaujuosi tuo, kaip pats kitus įvertinu, todėl esu teisus.

Tačiau visa tai tėra tik kauzalinė atribucija – psichologų tiriamas reiškinys, kai trūkstamą informaciją apie kito asmens savybes kompensuoja susikurti tikėtini to asmens bruožai. Jei jie susikuriami neigiami, asmuo tampa pasmerktuoju.

Kadangi mūsų žmonių tarpusavio bendravimas nenuoseklus ir ribotas, o informacijos vieniems apie kitus nuolat trūksta, pasmerktųjų ir tautos priešų pas mus visada yra daugiau nei tų, kuriems reikia duoti medalį.

Be to, nuolat kovojant su priešais, kad ir susigalvotais, pilkame asmeniniame gyvenime atsiranda prasmė, papildanti kasdienybę naujomis jausenomis. Kovotojas ima jausti šiokią tokią pilnatvę, vidinį pasitenkinimą, suteikiantį galimybę savąjį "aš" iškelti aukščiau kitų.

Va, šitie kovotojai pas mus ir yra didžiausi teisuoliai, patys sau delegavę sprendimą pasmerkti ir nuteisti. Ši kvaziteisė įgijo ne tik feisbukinį tiesos monopolį, bet ir savitą terminologiją: "vatnikas", "kremlinas", "naudingas idiotas". Tautiečiai surūšiuojami pagal kažkieno sukurtą piliečių skirstymo metodologiją, neįtariant, kad būtent taip ir vykdomas socialinis užsakymas iš išorės.

Ironiškiausia, kad patys skirstytojai kažkurioje savosios esybės lentynėlėje laiko iš ankstesnių laikų paveldėtą pionieriaus kaklaraištį ir SSKP nario bilietą. Dėl visa ko, taip sakant.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Gerbamas redaktoriau Pociau,

prašau susitvarkyti savo vadovaujamos įmonės darbą:jūsų prenumeratos skyrius neatlaiko jokios kritikos.Ir tai tik geriausiu atveju. Užprenumeruoto laikrasčio niekas neatneša jau 3-čią kartą iš eilės. Telefonų nekelia. O ir telefonų tik 2 numeriai+1Akropolyje. Iki jūsų prisiskambinti ir išsakyti trūkumus irgi neįmanoma - jūs įsislaptinęs ir jokio savo tel.Nr.neskelbiate.(Bent, miesto mero pavyzdžiu, padarykite kelias tiesioginio skambučio valandas).Tokia tvarka yra KAS? Demokratijos apraiška ir geras darbas atitinkantis LR spaudos ir žiniasklaidos įstatymą, Konstitucijos nuostatas ir t.t.?Kaip galima pavadinti įstaigą kuri spjauna į savo klijetą atnešantį jiems pinigus,skelbdama 3 kontaktinius numerius kurie nereaguoja?Kam dirbam?Kalbama,kad net miestiečių straipsnių, be cendzūros ar kai kurių tam tikrų veikėjų leidimo,nepriimate.Kaip galima pavadinti toki dienraštį, kur kaip tarybiniais laikais, neatliekama savo tiesioginio darbo, niekinama eilinė visuomenė ir kuris turi sow.cendzūrą?

Edvardas

Manęs jau nestebina, kad labai madingi tapo patriotai, rėkiantys, kad mirs už tėvynę, bet sukčiauja su mokesčiais, keikia Rusiją, bet ieško rusiškų cigarečių be banderolių, keikia sovietinę tvarką, bet nepakenčia kitaip mąstančių, apeliuoja į sveiką protą, bet ragina mąstyti vienu smegenų pusrutuliu.

nekreipk dėmesio

į degradus. Vienintelis normaliai Kauno d.rašantis. idiotai moka mokesčius, todėl pakenčiami.Turiu minty idiotai-patriotai.Gerai rašai, varyk toliau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS