Ei, sumindėt popiežių? | Diena.lt

EI, SUMINDĖT POPIEŽIŲ?

"Mano misija buvo naujai skelbti toms tautoms Evangelijos džiaugsmą ir švelnumo, gailestingumo revoliuciją, nes vien pati laisvė, be meilės, nesuteikia gyvenimui prasmės ir pilnatvės", – grįžęs iš kelionės po Lietuvą, Latviją ir Estiją Vatikane kalbėjo popiežius Pranciškus ir dėkojo Baltijos valstybių vadovams, visiems žmonėms už šiltą priėmimą.

Prieš pat vizitą viešąją erdvę išmargino spėlionės, kokį svarbų pareiškimą tomis dienomis galėtų padaryti Katalikų bažnyčios galva. Tarsi lauktume Lukašenkos, Macrono ar Merkel, kai kam atrodė, kad popiežiui labai svarbu su Prezidente aptarti ir įvertinti mūsų šalies progresą. Kiti gi laukė pasauliniu lygiu svarbaus pranešimo apie Kinijos bažnyčios reikalus. Grįždamas į Romą jis trumpai pakomentavo šį klausimą, tačiau tai nebuvo jo svarbiausia vinis vizito metu. Netgi viso pasaulio žiniasklaidoje aptarinėjamas seksualinio išnaudojimo tarp dvasininkų skandalas nesulaukė tiek dėmesio, kiek tikėtasi, nors popiežius ir nevengė šios temos.

Jau nuo pirmosios kalbos sostinės S.Daukanto aikštėje buvo akivaizdu – popiežiui įdomi ir svarbi mūsų istorija ir žmonių tikėjimas joje, mūsų tautos iškentėti dalykai, mūsų tapatybė. Pasirodo, visos išankstinės spėlionės pagal ribotą rašančiųjų supratimą buvo nieko vertos. Malonus senukas su švelnia šypsena lūpose ragino apversti susigulėjusius stereotipus ir savo mąstymą aukštyn kojom.

Stebint viešąją erdvę buvo akivaizdu – labiausiai popiežius ir jo apsilankymas mūsų žemelėje suerzino ir visaip kaip trikdė tuos, kurie jaučiasi esą pasaulio centras, viską geriausiai išmanantys ir galintys įspausti savo įsivaizduojamai tvirtu padu bet ką į savo išmintą purvyną. Popiežių – irgi.

O jis – kuklus ir žmogiškas, sakė tiesiog norįs visus apkabinti, nepaisant religijos ir visų kitų skirtumų. Ir ragino eikvoti save silpnesniems, atstumtiems, paribiuose esantiems. S.Daukanto aikštėje jis nepriėjo prie VIP ir nelaimino jų. Ignoravęs griežtai sudėliotą dienotvarkę sustojo pakely ir nuėjo prie lovose gulinčių hospiso ligonių.

Tokie tat skirtumai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Autorei

Na ir straipsnis. Kuriame žurnalistikos kurse studijuoja šio straipsnio rašytoja? Gyvename demokratinėje visuomenėje, ir visi turi teisę į savo nuomonę ir kritiką, be to tas liaupsinamasis papa pasisako už religinę laisvę. Gal, užteks to davatkiškumo. Nesolidžiai atrodai su šiuo straipsniu. Ir ne tau čia moralizuoti, kai ne ką išmanai. Beje, neteisk ir pats nebūsi teisiamas, - ši taisyklė ir tau galioja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS