Ekotiesa ir iliuzija | Diena.lt

EKOTIESA IR ILIUZIJA

Iš mikroskopinių plastiko dalelių žmonių žarnyne susiformavę svetimkūniai, plastiko pakuotėmis – it ledo luitais gilią žiemą Baltija – padengtas vandenynas, dėl prarytų maišelių nugaišę banginiai, vėžliai su iš šnervių kyšančiais plastiko šiaudeliais... Kad šių apokaliptinių vaizdų mūsų kasdienybėje nebeliktų, Europos Parlamentas siūlo uždrausti populiariausius vienkartinių plastiko gaminius. Likdama ištikima savo tradicijai būti progresyvios minties lyderiu Europa eilinį kartą imasi gelbėti pasaulį. Savaime suprantama, pradėdama nuo savęs.

Ekohipsterių džiaugsmui iš parduotuvių išnyks ausų krapštukai plastikiniais koteliais, plastikinės šakutės, balionų koteliai. Tik ar dėl to mūsų aplinkoje tikrai bus mažiau kancerogenų? Baltijos jūroje sumažės pesticidų ar bus išsaugota bent vieno banginio gyvybė? Gal sumažės transporto priemonių – anot naujausios Europos aplinkos agentūros ataskaitos, pagrindinio taršos šaltinio senajame žemyne?

Deja. Pagrindinius vaidmenis apokalptinėje dokumentikoje vaidina ne senojo žemyno, bet Azijos šiukšlės. Negana to, plastikui siūlomi pakaitalai iš medienos, bambuko ar popieriaus anaiptol nėra tokie nekalti – gamybos metu ir transportuojant į aplinką patenka ne ką mažiau chemikalų. "Natūralios kilmės" maišelis vietoj plastikinio? Panaši iliuzija kaip su dirbtinėmis eglutėmis vietoj gyvų. Realistų apskaičiavimu, pavyzdžiui, gaminant popierinį pirkinių krepšį sunaudojama triskart daugiau vandens ir energijos, nei gaminant plastikinį, santykis su drobiniu dar šiurpesnis: 80:1. O jei į parduotuvę užsuksime neplanavę ir pirksime naują... Apskaičiuokite patys. Tik nebandykite atvesti į protą ekohipsterių. Jie vis dar tiki, kad plastikiniai šiaudeliai yra didesnis blogis nei skrydis taršiausiu transportu – lėktuvu – į jogos stovyklą kur nors Balyje ar Graikijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS