Gavo, ko norėjo | Diena.lt

GAVO, KO NORĖJO

Apsiaustis baigėsi. Išorės priešų į kampą įspeista motušė Rusija nepasidavė: liko ištikima savo įsitikinimams ir stojiškai priėmė nuosprendį. O svarbiausia – iki paskutinio atodūsio neišdavė savo tamsių paslapčių.

Prieš keletą dienų sporto pasaulį sudrebino žinia apie Rusijos rinktinės pašalinimą iš 2018 m. Pjongčango olimpinių žaidynių. Tiesa, tik su savo šalies simboliais – vėliava, apranga ir himnu. Dėl dopingo neįkliuvę rusai galės išmėginti laimę kaip neutralūs dalyviai, atstovaudami Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) ekipai.

Kas demokratiškai valstybei reikštų šansą apsivalyti nuo daugelį metų darytų nuodėmių, Rusijoje priimta kaip antausis ir baisus pažeminimas. Bet čia – nieko naujo. Savotiško kapitalistų suokalbio prieš tiesos ir humanizmo karaliją motyvas girdimas dar nuo gūdaus sovietmečio. Ir tuomet Sovietų Sąjunga, ir dabar Rusija uoliai kuria vargšės aukos įvaizdį, kenčiančios dėl visų pasaulio silpnųjų ir teisiųjų. Kremliui pavaldžios valstybinės žiniasklaidos priemonės savo vartotojams sutartinai bruka mintį, kad taip įtakingi amerikiečiai ir Vakarų Europos valstybių atstovai mėgina dar kartą parklupdyti savo pagrindinę konkurentę. Ir, jei kalbėtume apie sportą, tai yra tiesa – Rusijos žiemos sporto šakų atstovai buvo parklupdyti. Triukas tik toks, kad šią poziciją jie užėmė savanoriškai. Užuot sąžiningai kovojusi 2014 m. Sočio olimpiadoje, Rusija užsigeidė pasidaryti šventę savo kieme ir priemonių tam nesirinko. Milžiniška šalis, kurią pusę metų dengia sniegas, yra pasmerkta sėkmei žiemos sporto šakose. Tačiau net ir jai, norint aplenkti visą pasaulį, reikėtų nuoseklaus, daugelį metų trunkančio darbo. Kremlius pasuko kitu keliu: įžūliai sukčiaujant laimėti Sočio olimpiados komandų įskaitą, taip pakeliant Vladimiro Putino reitingus prieš prezidento rinkimus.

Jei ne ryžtingi pasaulio sporto bendruomenės žingsniai, Pjongčange istorija galėjo pasikartoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Putinas chuntos padedamas prievartauja Rusiją:

Farširuoja rusų sportininkus dopingu ir siunčia siekti rekordų, girdo rusų kareivius ir siunčia brolių slavų (ukrainiečių) skersti, kastruoja rusų diplomatų psichiką ir liepia aiškinti pasauliui, kad rusų lakūnai Sirijoje bombarduoja ne mokyklas, ligonines, mečetes, turgus ir kitus civilinius objektur, bet mėto humanitarinę pagalbą masinėse sirų susibūrimo vietose.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS