Grėsmingi senjorai | Diena.lt

GRĖSMINGI SENJORAI

Pensija turėtų būti pragyvenimo šaltinis, bet yra daugiau nusigyvenimo priemonė, nes pensiją Lietuvoje dažnai lydi skurdo rizika. 

Apie pensijų sistemos tvarumą nėra ko šnekėti: sistema nuolat keičiama, būsimieji pensininkai varinėjami per pakopas. Paskutinis šurmulys kilo dėl II pakopos pensijos kaupimo, į kurį įtraukimas yra automatinis, o nutraukimas – probleminis. Tačiau įmanomas – vakar buvo paskutinė diena, kai dar buvo galima nuo tos pakopos nušokti. Be garantijų, kad nušokęs neatsidursi baloje. Maždaug tokie ir yra visų bandymų kaitalioti pensijų sistemą rezultatai – neįsikomponuojantys į gerovės valstybės perspektyvas.

Gal, kai tokios pensijos, senjorai vertinami kaip ypač pavojingi būsimieji teroristai – riaušininkai, kuriems paspausti tinkamos visos priemonės.

Gerovės valstybė bus sukurta, kai be ironijos galėsime pasakyti, kad vidutinė pensija Lietuvoje yra gerovės pensija. Kokia jį turėtų būti? Liuksemburge vidutinė pensija yra apie 2 300 eurų. Bala nematė to Liuksemburgo. Pasilyginkime su Kipru. Juk kartu įstojome į ES. Tačiau sunkoka lygintis, mat ten vidutinė pensija – apie 900 eurų.

Gal 700 eurų pensiją galėtume laikyti gerovės valstybės (pirmojo etapo) pensija? Solidžiai ji atrodytų palyginus su egzotiškais pavyzdžiais. Antai viena senovės Libijos gentis, kaip išsireiškiama populiarioje knygoje, seniams neleisdavo gyventi iki 60 metų. Sulaukęs tokio amžiaus turėdavo pasismaugti jaučio uodega. Jei nesiryždavo, padėdavo jaunesni ir energingesni gentainiai.

Sakote, pas mus nėra nieko panašaus. Kažin. „Kauno diena“ aprašė atvejį, kai sunkiai vaikštančių pensininkų pora iš banko sulaukė grasinimo įšaldyti sąskaitas, jei šie neatvyks į padalinį. Esą to reikalauja pinigų plovimo prevencija. Bankas numetė savo reikalavimus ir jūs, pensininkai, nors ir pasismaukite su jais kaip su jaučio uodega.

Čia reikėtų atkreipti dėmesį, kad net teroristams sąskaitos visiškai neįšaldomos: paliekama pragyvenimo reikmėms. Gal, kai tokios pensijos, senjorai vertinami kaip ypač pavojingi būsimieji teroristai.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Isgyvensime

Dirbau ketaus liejykloje karsta ,kenksminga darba- stazas 30 metu - pensija ,tik 670€ .Tai nelengva seniui be sveikatos pragyventi,kai uz sildyma tenka 300-400€ uz dujas sumoketi.

aha

turim ir mes giminėj buvusiu rusu laiku inžinieriu. Sako kad uždirbdavo kaip valytoja 120 rubliu Na paskui po dešimt metu 200. Tai iš kur jums su tokiu uždarbiu dabar gaunasi pensija 1000 maurų? Dar ir primetus kad visus sovietinius uždarbius sodra skaičiuodama numeta nx:D) Manot aplink visi durni ir ne skaičiuot ne pasiklaust seniu negal? :D:D

nuomonė

Pensija priklauso,kur ką dirbot,kokias pareigas užėmėt,kokia alga buvo ir kiek mokesčių sumokėjot...Yra labai gerų pensijų,oi gerų,superinių,ir aišku,mažai gauna ypač spekuliantai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS