Indulgencija išrinktiesiems | Diena.lt

INDULGENCIJA IŠRINKTIESIEMS

Įdomu būtų sutikti žmogų, kuris būstą pirktų tik todėl, kad jame – nauji langai. Nesigilindamas nei į savo poreikius ir būsto plotą, pastato būklę ar kriminogeninę situaciją rajone. Dešimt galimybių iš dešimties – toks žmogus neegzistuoja, nes langai – kad ir kokio dydžio būtų – tik viena iš gausybės būsto kainos dedamųjų. Kažkodėl valdantieji mano kitaip, todėl svajoja, esą dovanojus emigrantams skolas už nesumokėtą privalomąjį sveikatos draudimą (PSD) šie plūstelės gimtinėn it blaivininkai į Naisius.

Pagrindiniams idėjos autoriams iš "Sodros" atrodo, kad nurašyti 100 mln. eurų skolos – pigiau, nei ieškoti skolininkų. Premjerui apskritai absurdiška atrodo situacija, kai valstybinių Lietuvos medicinos įstaigų paslaugomis nesinaudojantis emigrantas, nepasivarginęs deklaruoti savo išvykimo, toliau maitina "Sodrą".

Kodėl turėtume manyti, kad emigrantams mokėti dukart PSD absurdiška, jei tą patį daro daugybė Lietuvos piliečių?

Utopinės idėjos propaguotojams drįstume paprieštarauti. Namo neperkame tik dėl patikusių langų – mainais į kokį 1 000 eurų niekas nepaliks nei gerokai didesnės mėnesio algos, nei draugiško socialinio ar gamtinio klimato kur nors Airijoje ar Ispanijoje. Kita vertus, kodėl turėtume manyti, kad emigrantams mokėti dukart PSD absurdiška, jei tą patį daro daugybė Lietuvos piliečių? Pavyzdžiui, samdyti darbuotojai, papildomų pajamų prasimanantys su individualios veiklos pažymėjimais. Koks nors dieną prekybos centre dirbantis, vakarais menine kūryba užsiimantis, savo kūrinius legaliai parduodantis Jonas PSD lygiai taip pat moka dukart. Vieną kartą darbdavio rankomis, kitąkart – deklaruodamas pajamas. Abiem atvejais – vienodu 9 proc. tarifu. Nors sykį susilaužęs ranką gauna tik vieną porciją gipso, skaudantį dantį taiso vieną kartą, o valdiško gydytojo priežiūros gauna tiek, kiek priklauso už tuos 9 proc. Kodėl? Gal kad vieną dieną valstybė nubrauktų skolas emigrantams?

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Nesamonė. Užsienyje dirbantis žmogus jei po darbo užsiema papildoma veikla taip pat deklaruodamas pajamas moka už papildomas pajamas mokesčius. O va kodėl užsienyje dirbantis turėtu mokėti PSD Lietuvoje jei jis visiškai nesinaudoja šalies gydimo paslaugomis o jei ir naudojasi privalo už tai užsimokėti arba jo gydimo išlaidas padengia šalies kurioje jis moka mokesčius sveikatos draudimas nesuprantama... Vien tik dėl to reketo dėl PSD emigracija Lietuvoje statistiškai ženkliai padidėjo nes manau ne aš vienas deklaravau išvykimą iš šalies oficialiai kad nereikėtu išmetinėti pinigų neaišku už ką ir kur...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS