Ištvermingi žmonės | Diena.lt

IŠTVERMINGI ŽMONĖS

Komerciniai bankai tęsia eksperimentus su gyvais žmonėmis. Dviejuose miestuose į "Swedbank" skyrius be išankstinės registracijos nepakliūsite. Nebent gaisro atveju, ir tai – tik ugniagesiai. Pasakyta, kad visus reikalus galite susitvarkyti internetu. Bankas teisus. Galima. Nors iki šiol ši šventa taisyklė skambėjo kitaip – kad klientas visada teisus.

Klientas teisus buvo tol, kol bankai žengė į rinką, kol dalijosi rinką, kol buvo konkurencija. Kai konkurentų sumažėjo, kai rinka pasidalyta, belieka dalytis tik klientų pinigus. Pernai vien "Swedbank" Lietuvoje susižėrė 112 mln. eurų grynojo pelno. Ir vis tiek nelabai apsimoka čia dirbti, būtina viską optimizuoti. Labiausiai apsimokėtų nebeteikti jokių paslaugų, o klientai vis tiek moka mokesčius. Štai – perpetuum mobile!

"Swedbank" nėra koks išskirtinis bankas. Panašiai elgiasi ir SEB, ir "Luminor" (susijungusieji DNB "Nordea Bank"). Visi uždaro bankų skyrius, visur klientai rikiuojami į eiles iš anksto užsirašius). O visų jų pelnas praėjusiais metais siekė 239,7 mln. eurų. Kad tiek uždirbtum, kiek iš viso žmonės jiems pinigų atidavė?

Klientas teisus buvo tol, kol bankai žengė į rinką, kol dalijosi rinką, kol buvo konkurencija.

Lietuvos bankas, privalantis akylai stebėti, kad nuo žmogaus nebūtų nudirtas paskutinis kailis, sako, kad viskas čia gerai ir teisėta. Aišku, neblogai žiūrint iš valstybės biudžeto varpinės. Kuo daugiau bankai užkala, tuo daugiau mokesčių sumoka. Bet iš tiesų juk tą pelną po euriuką suneša tie patys Lietuvos valstybės piliečiai. Kaip jie nesulinksta nuo vis didėjančios naštos?

Dar grasinama tuoj apmokestinti automobilius. Kuo labiau neturtingas, kuo prastesnis tavo plieno žirgas, tuo daugiau mokėsi. Kuo geriau gyveni – tuo mažiau. Ir ne tik už transportą. Apskritai. Iš principo. Štai ir dividendai nuo kitų metų bus apmokestinami gerokai mažiau nei skurdžiausiųjų šalies gyventojų pajamos – 15 proc.

Paprasto Lietuvos žmogaus ištvermė yra neišmatuojama, kad ir kiek krautum, vis tiek nesugniuždysi. Čia jau valstybės perpetuum mobile.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Rasa

Panašu, kad bankai, kuo daugiau užkala, tuo mažiau sumoka mokesčių, nes kažkokiu būdu sugeba užkaltus pinigus paversti atidėjiniais. Kitąsyk paaiškėja, kad bankas (kaip buvo SEB atveju) sumokėjo mokesčių mažiau nei paprastas mokesčių mokėtojas. Gaila, kad Lietuvos bankas apsimeta aklas ir dar dūrina piliečius.

Virginijus L.

Vat nuo šimtų mln. eurų pelno tik ašaros sumokamos valstybei

kaunietis

Ir ilgai mes taip leisimės išnaudojami?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS