Italijos liberum veto | Diena.lt

ITALIJOS LIBERUM VETO

Liberum veto (lot. aš prieštarauju) buvo politinė koncepcija, kuri leido didikui Seime prieštarauti, kad įstatymas būtų priimtas. Vieno didiko balso užtekdavo sustabdyti įstatymo priėmimą.

Tai iš esmės sužlugdė įstatymų leidžiamosios valdžios darbą ir buvo viena iš priežasčių, kodėl žlugo ATR (Abiejų Tautų Respublika).

Dabar Europos Komisija nuolaidžiauja Prancūzijai ir Italijai leisdama pažeisti fiskalinę drausmę priimant šalių biudžetus. Pasiteisinimas – populistų keliami neramumai šalyse.

Tačiau, jeigu Prancūzija turi resursų išgyventi gresiančią recesiją, priimdami biudžetą su 3.2 proc. bendrojo vidaus produkto deficitu, vienu metu didindama socialines išmokas ir mažindama mokesčius, tai italai, suplanavę 2.2 proc. bendrojo vidaus produkto dydžio biudžeto deficitą, neturi jokių galimybių išlipti iš recesijos liūno, jeigu ji, kaip pranašauja nemaža dalis ekonomistų, prasidės.

Mes jau esame istorijos pamokyti apie lygius ir lygesnius, kai atskiri vienetai (individai arba šalys) gali leisti engti ir trypti pagrindines sąjungos vertybės, šaukdami apie gresiančią pabaigą, pamiršdami, kad visos valstybės ar sąjungos pradėjo griūti, kai buvo pamintos jų pamatinės vertybės: ar tai būtų Romos pilietiškumo praradimas trečiajame amžiuje ar ATR aristokratijos dekadansas, privedęs prie "didžiojo tvano".

Nors ir Italija, ir Prancūzija taip elgiasi vedamos gerų norų, jų vykdomos priemonės pamina pamatines ES vertybės, tokias kaip demokratija ir lygybė, nes Lietuvai niekas nesiūlo didinti biudžeto deficitą, kad apmokėtų mokytojų ar gydytojų atlyginimus.

Beje, atkreiptinas dėmesys, kad kai pirmą kartą bandėme įstoti į ES, mes nebuvome priimti, nes neatitikome vieno iš Mastrichto kriterijų keliamų reikalavimų – būtent mūsų biudžeto deficitas buvo per didelis.

Nors mes esame ekonomiškai maži, tačiau turime tvirtas moralines nuostatas. Nebijome pasakyti tiesos daug galingesnėms už mus kaimynėms, todėl manau turėtume dar kartą atkreipti Europos komisijos dėmesį dėl dvigubų standartų taikymo bendrijos viduje. Šį kartą tai gali turėti daug skaudesnes pasekmes ES negu dvigubų standartų taikymas žemės ūkio sektoriuje, šalims senbuvėms mokant didesnes išmokas negu naujokėms.

Taikant dvigubus standartus finansiniame sektoriuje, gali atsiverti Pandoros skrynia ir kilti negrįžtamų pasekmių. Tokio masto šalies kaip Italija ekonomikos griūtis turės daug rimtesnių padarinių negu Graikijos atveju, todėl kyla klausimas, ar pajėgsime atsilaikyti.

Yra mūsų šaliai atstovaujančių europarlamentarų, yra ir eurokomisaras, padarykime viską, kad mūsų balsą išgirstų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Arvydas

Dirbk savo tiesiogini darba, ,,daktare,, o ne taisykis kelia i politika,kurioj esi tiesiog prisitaikelis.Jusu,komformistu,laikai baigesi.

LT

Nelabai suprantu kieno jis yra profesorius? Kokių mokslų? Laivyno ,verslo ar ekologų? Tik vieną žinoma kur jis ten žlugimas? Dabar suzlugdys ir valstiečių partija prikisdamas savo judėjimo žmonių į sąrašą.kur jis ten VETO

Kaimynas

Dink tu ,,daktare’’ viena karta is eterio...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS