Kada kas nors pigs? | Diena.lt

KADA KAS NORS PIGS?

Metinė infliacija pasiekė neregėtą lygį – 21 proc. Ekonomistai antroje metų pusėje regi šviesių ženklų, kad brangimo tempai sumažės, o gal kažkas ims ir pigs. Bet. Greičiausiai tai tik spėlionės. Niekas negali pasakyti, kiek pasaulinėse rinkose kainuos energetiniai resursai. Nuo jų, o ne nuo ekonomistų svarstymų infliacija priklauso.

Kompensacijas už elektros energiją valstybė moka tik gyventojams. Įmonės moka visą kainą. Tai didina sąnaudas, šios perkeliamos ant vartotojų pečių. Pasak ekonomistų, brangimą įmanoma įveikti tik mažinant vartojimą. Tačiau net sėkmingiausias orakulas nedrįstų teigti, kad rečiau vaikštant į grožio salonus ims pigti kirpimas.

Žmonės visada norėjo ir norės būti gražūs. Galima sakyti, kad lietuviai apsukrūs – ims kirptis patys, nes kirpimo mašinėlę galima įsigyti bet kuriame didesniame prekybos centre. Bet. Kai buvo įvesti karantinai ir uždarytos kirpyklos, įprotis gražintis niekur nedingo. Tik paslaugos dar labiau pabrango, nes, pasibaigus ribojimams, į grožio salonus plūstelėjo minios. O kur eilės – ten kyla kainos.

Kompensacijas už elektros energiją valstybė moka tik gyventojams. Įmonės moka visą kainą. Tai didina sąnaudas, šios perkeliamos ant vartotojų pečių.

Sunku patikėti ir tuo, kad pigs maistas. Ne mūsų gamintojai pasaulines madas diktuoja. Tarkime, pieno produktų. Net sumažėjus vartojimui kainos neturėtų labai kristi. Pas mus nepirks – pirks užsienyje. Ir dabar daug kas ten iškeliauja.

Galime laukti didesnių pas mus išaugintų daržovių ir vaisių kainų. Žemdirbiai jau dabar bėdoja, kad šiemet netinkami orai, derlius bus mažesnis. O kai mažesnis – ūkininkas vis tiek nori uždirbti tiek pat, kai jis ir didesnis. Ir prekybininkas nori. Jei vietinė produkcija brangesnė, automatiškai – ir atsivežtinė.

Be didelių paaiškinimų vis brangsta geležinkelio bilietai. Visiems ir taip aišku. Nepinga degalai, algas darbuotojams tenka didinti. Bet. Žmonės važiavo ir važiuos. Aišku, yra tokių maršrutų, kur keliautojų kartais mažiau nei traukinį aptarnaujančio personalo. Tačiau, pavyzdžiui, savaitgalį į pajūrį visi geležinkelio bilietai buvo išpirkti iš anksto. O jei perka – pigti negali.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nuomone

As manau kad jau geriausi zmonijos gyvenimo lygio laikai jau praejo ir saule is zenito jau leidzesi zemyn atejo laikas apsimoket saskaita uz visas ta gera gyvenima kuri gyvenom iki siol musu kaip ir nekontroliuojamu kenkeju pasaulyje per daug priviso visa ta populiacijos augimo kaina apmokejom imadami is gamtos daugiau negu buvo galima imti ir jei nesiims valstybes ryžtingų veiksmų zmones tiesiog išnyks sunaikine visa gamta reik pradet gyvent pagal kisene o ne pagal norus taigi nustokime verkti ir verzkimes diržus nes visos linksmybes tik prasideda:)))

pensininkė

gėriau klausk kada nebekils kainos apie pigimą nėra jau nei minties tik ne prie šios valdžios

cha

koloradinis imigrantas iš respublikos vykdo užduotį ?????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS