Kieno marinatas geresnis? | Diena.lt

KIENO MARINATAS GERESNIS?

"Dabar marinuosim laiką", – atidavęs vadovėlius mokyklos bibliotekai pareiškė septintokas. Sakytume, paauglystė – tas amžius, kai nežinai, ko nori. Bet panašu, kad tai išgyvena ir mokyklos. Paleistų mokinukus ilsėtis, bet negali – juk valdžia iš viršaus pailgino mokslo metus. O ką su tuo pailgintu galu veikti?

"Galima orientuotis į savo krašto pažinimą, kiti galbūt organizuos darbą klasėje pamokų metu. Tų galimybių yra daug – tą ir norime pasakyti, ir skatiname mokyklų savarankiškumą bei lyderystę", – nusprendus ilginti mokslo metus dėstė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

"Pamoka vyks netradicinėje erdvėje", – tokio įspėjimo sulaukė e.dienyne mokiniai ir tėvai. "O, kaip netikėta! – ironiškai nusikvatojo aštuntokas. – Kiekviena pamoka dabar vyks tame pačiame "netradiciniame" skvere". Tame pačiame, kur tos mokyklos mokinukai paprastai visus mokslo metus per pertraukas traukia parūkyti ar "paveipinti".

Prie didmiesčių muziejų pirmąsias dvi birželio savaites nenutįsta mokinių, atėjusių su mokytojais eilės. Tegul eksponatų prižiūrėtojos ramiai sau mezga ar knygas skaito, nėra reikalo jas trukdyti. Gerokai paprasčiau ir lengviau, kai vaikai tyliai brūžina suolus saulės prikepintuose kabinetuose.

Mokinių grupės neplūsta ir į įmones, kur galbūt pamatytų, ką norėtų veikti gyvenime. Tikriausiai ne mažiau įdomūs jauniesiems Lietuvos piliečiams būtų ir teatro užkulisiai, ir bažnyčios bokšto varpinė bei palėpė, ir ugniagesių automobiliai ar naujas galingas ūkininko traktorius. Negirdėjau, kad kuri nors mokykla būtų rengusi išvyką pas kokį nors ūkininką į kaimą, kur birželį verda gyvenimas, nors daugybė miesto vaikų ir paauglių nėra iš arti matę viščiuko, kiaulės, karvės.

Mokyklų vadovai ir mokytojai kažkodėl lyg įsikibę laikosi nuostatos, kad mokiniai mokosi tik mokyklose. Šiemet – iki birželio 15-osios arba dešimt dienų ilgiau nei pernai. O kitąmet – jau ir iki birželio 20-osios. Pailginome mokslo metus, kad vaikai mokykloje tobulai išmoktų marinuoti laiką?

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Žuvis

Muziejus be eilių, žinoma, nesunku pastebėti. Na bet lyg tai vienintelė proga per visus metus muziejus aplankyti. Eina tie vaikai.su mokytojais į muziejus, edukacijas visų mokslo metų eigoje. Yra juk numatytos nepamokinio ugdymo dienos. Tai ir vyksta, nežinau miesto mokyklos, kuri nevyktų į muziejus ir kt. O toliau - lėšos yra tokios, kokios yra. Kas šiuo metu nevyksta, tų jau išnaudotos ir tiek. Galima, aišku, pas ūkinink ą. O kas už tai mokės, kai „neprivalomų priemonių” reikalauti negalima. Galima, aišku menkinti vaikus, pedagogų bendruomenę, kurie „tik iš tingumo” skundžiasi, bet... kai toks variantas netinka didžiajai bendruomenės daliai, gal vis tik bėda yra kitur. Kai skundžiasi didelė visuomenės dalis, gal teisingiau ją išgirsti, o ne kaltinti. Demokratinė santvarka veikia daugumos „diktato” principu. Tegul primetinėtojai patys namų darbus padaro, kad nebūtų gėdų kaip dešimtokų egzaminai. Ir už tai atsako. O tik paskui kažkam aiškina apie darbo kokybę. Žuvis pūva nuo...

Faktas

Mokslo metai prailginti, bet finansavimas neprailgintas (nepadidintas). Mokinių pažintinių išvykų į muziejus, įmones, istorines vietas, ar tą patį kaimą finansavimas neišspręstas ir net nebandomas spręsti. Viskas palikta spręsti mokyklų vadovams ir mokytojams, lyg jie būtų milijonieriai. “Valstiečių” deleguotos švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės kalbos apie “skatinamą mokyklų savarankiškumą bei lyderystę” ir “pamokas netradicinėjė erdvėje” tik rodo mokyklų reikalų neišmanymą ir visišką valdančiųjų neįgalumą, sprendžiant mokinių mokymo problemas.

>Kas

Jums turbūt su galva neviskas gerai, jei iš komentarų nusprendėte, kad kaltinama straipsnio autorė? Straipsnis puikus. Jūsų žiniai, marinuoja ne straipsnio autorė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS