Ligonių žaidynės | Diena.lt

LIGONIŲ ŽAIDYNĖS

Šiandien iškilmingoje atidarymo ceremonijoje Pjongčange oficialiai pakils XXIII žiemos olimpinių žaidynių uždanga. O įžanginės varžybos nuvilnijo jau vakar. Pirmieji į startus stojo šuolininkai su slidėmis ir akmensvydžio ekipos.

Iki pat sportinių batalijų pradžios nerimo ir teisinės kovos. Dopingo skandaluose iki ausų įklimpusi Rusija tik šįryt išgirdo galutinį verdiktą dėl pusšimčio iš žaidynių išmestų, bet apeliacijas pateikusių atletų.

Vien diskvalifikacijomis Rusija neatsipirko. Jai skirta ir 15 mln. JAV dolerių bauda. Šią bausmę Rusijos olimpinis komitetas priėmė nesispyriodamas. Vis dar neatšauktų ekonominių ir politinių sankcijų fone šie pinigai rusams nėra labai menki, kaip jiems būtų atrodę naftos kainų piko laikotarpiu. Akivaizdu, kad tokia gremėzdiška valstybė vieną kitą milijoną sukrapštys. Matyt, tradiciškai savo mundurą plaus socialinės apsaugos, švietimo ar kurios kitos srities sąskaita. Kai ant svarstyklių – Kremliaus įvaizdis, palauks ir pensininkai, ir ligoniai.

Rusijos sportas gavo ko nusipelnęs. Tačiau ir konkurentai – toli gražu ne šventieji. Nors, skirtingai nei rusų, Norvegijos, Švedijos ir Kanados joks sveiko proto žmogus neišdrįstų apkaltinti vykdant valstybinę dopingo politiką, pergalių spindesys apakina ir tokių demokratiškų šalių atstovus. Švelniai tariant, nuostabą kelia žinia, kad Norvegijos olimpinė delegacija į Pietų Korėją atsivežė net 6 tūkst. dozių vaistų nuo astmos. Šie preparatai – savotiškas legalus dopingas, ypač pagerinantis ištvermės sporto šakų atstovų rezultatus. Kitaip tariant, slidininkas, vartojantis vaistus nuo astmos, turi akivaizdų pranašumą, nei tiek pat besitreniruojantis, tokio pat meistriškumo, bet "nesergantis" jo kolega. Žinoma, ryti chemijos šiaip sau niekas neleis. Turbūt todėl nemenka dalis Norvegijos olimpiečių apsirūpino oficialiomis gydytojų diagnozėmis – esą juos visus kankina vienokia ar kitokia astmos forma.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vyšniukas

kodėl visi stipriausieji Lietuvos sunkiaatlečiai yra jau po kelis kartus pagauti vartojant dopingą ?

antanas

tai skandalas, kad norvegams ir kitų šalių sportininkams leidžiama vartoti vaistus, kurie veikia kaip dopingas - šita kontrolė turi būti objektyvi ir nepolitizuota, o dabar...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS