Linkėjimai nuo Šveiko | Diena.lt

LINKĖJIMAI NUO ŠVEIKO

Šaunusis kareivis Šveikas šiuo metu čekams artimesnis nei egzistencialistinių klausimų draskomi Milano Kunderos personažai. Savaitgalį vykusiame antrajame prezidento rinkimų ture nugalėjo Milošas Zemanas. Senamadiškas ne tik pažiūromis, bet ir gyvenimo būdu – nevengiantis užstalės bei šokiruojančių pasisakymų – ilgametis politikas įveikė tipišką akademinės bendruomenės atstovą, į valdžią idealų vedamą mokslininką Jirį Drahošą, kurio charakterį puikiai apibūdina haveliškas šūkis "Padorumas yra stiprybė".

Čekai nepasinaudojo proga įvykdyti moralinę liustraciją ir reabilituoti užsienio partnerių akyse pabjurusį savo šalies įvaizdį.

Turint omenyje Vakarų saugumo žynybų įspėjimus dėl pavojaus, kurį demokratinėms rinkimų sistemoms kelia Rusijos specialiosios tarnybos, negalima kategoriškai atmesti tikimybės, kad šių rinkimų baigčiai įtakos padarė trečioji šalis. Juolab kad M.Zemanas laimėjo menka balsų persvara. Kita vertus, būsiant apylygį rezultatą pranašavo ir apklausos, tad 175 tūkst. balsų skirtumą lygiai taip pat galime laikyti įrodymu, kad šįkart tiesiog laimėjo demokratija, o ne provakarietiški čekai.

Dauguma ekspertų M.Zemano populiarumą aiškina jo vizijomis, susijusiomis su užsienio politika. Jis žada apginti šalį nuo imigrantų, nors šie (išskyrus ukrainiečius) į Čekiją nesiveržia. Savo atvirai demonstruojamą bičiulystę su Kremliaus atstovais sustiprina pareiškimais apie atšauktinas ES sankcijas Rusijai, nors tai toli gražu ne jo valioje. Tiesa, skirtingai nei užsienio apžvalgininkai, patys čekai M.Zemano pergalę vertina gana santūriai: permainoms tiesiog pristigo palankaus fono. Po skandalo dėl buvusio premjero Andrejaus Babišo, kuris iš pradžių sulaukė įtarimų pagrobsčius ES pinigų, paskui neteko imuniteto, o galiausiai – iš to paties M.Zemano – naujo šanso formuoti ministrų kabinetą, šalis išgyvena ganėtinai depresyvią politinę krizę. Tokiomis sąlygomis laimi tie, kurie rėkia garsiausiai.

O gal viskas buvo gerokai paprasčiau. Tie keli procentai rinkimų baigtį nulemusių provakarietiškų rinkėjų liko namuose skaityti knygų, o M.Zemano šalininkai ėjo balsuoti. Pakeliui – arba jau po to – išlenkdami bokalą už Šveiko sveikatą.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Žiūrim ką turim

o jūs manote kad čekai be reikalo padarė tokį pasirinkimą?Taigi viskas dėsninga-žmonės lygina kaip jie gyveno, kaip gyvena, kas buvo anksčiau ir kas yra dabar+pasitelkiant informaciją apie vieno ar kito politiko poelgius, pasisakymus ar politines pažiūras.Jeigu ,,pasigauni"tikrą faktą tai paskui jokia žiniasklaida, ar propaganda negali nieko padaryti kad jį ,,išmuštų"iš visuomenės galvų.///Mūsų Landzbergis irgi kažkada buvo visai Lietuvai kaip šviesulys...Į ką jis pavirto dabar?

Purvina ranka visur įlenda

Teisingi Violetos pastebėjimai.Gaila,kad dalis čekų pamiršo Havelą ir Prahos pavasarį.Kad tai neįvyko be Putino purvinos rankos įsikišimo ,niekas nepatikės.Jeigu net Amerikos rinkimus Putleris galėjo pareguliuoti,tai beveik šalia esančią Čekiją ir tokiu nedideliu balsų skirtumu patvarkyti- didelių pastangų nė nereikėjo.

Geras straipsnis

Be jokių pagražnimų aprašyta esama reali padėtis Čekijoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS