Londono Sitis kraunasi lagaminus? | Diena.lt

LONDONO SITIS KRAUNASI LAGAMINUS?

Viena iš „Brexit“ referendumo pasekmių – daugeliui kilęs klausimas: „Ar Londono Sitis pakeis gyvenamąją vietą?“.

Per pastarąjį mėnesį girdėjome įvairių raginimų ir kvietimų: pasauliniu finansų centru norėtų tapti ir Paryžius, ir Frankfurtas, ir Dublinas. Liuksemburgo finansų ministras taip pat teigia, kad jo šalis yra „akivaizdus pasirinkimas“ persikeliančiam finansų centrui. O jų diskusijas tik sustiprino iškart po „Brexit“ pasirodę keleto Londono bankų pranešimai apie planus perkelti dalį darbo vietų kitur.

Politikai, norintys finansų centro savo šalies sostinėje, neapsiriboja kvietimų, išdėstančių, kodėl Londono bankams ir investicinėms įmonėms turėtų būti labai puiku veiklą perkelti į, pavyzdžiui, Paryžių, siuntimu. Jie užsimena apie realius mokesčių pakeitimus.

Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas kalba apie ypatingą mokestinį režimą užsienio kapitalo bendrovėms, atlygio apmokestinimo lengvatas finansinio sektoriaus darbuotojams ir pelno mokesčio mažinimą. Net atmetus argumentą dėl to, kaip premjeras paaiškintų kitiems verslo sektoriams, kodėl būtent finansų sektoriaus darbuotojų pajamos yra apmokestinamos mažiau arba apskritai atleidžiamos nuo mokesčių, turint galvoje socialistines nuotaikas Prancūzijos darbo rinkoje, šios priemonės bus nepakankamos įtikinti Londono Sitį susikrauti lagaminus ir persikelti į kitą Lamanšo pusę.

Prancūzijos ministro pirmininko kolega, Liuksemburgo finansų ministras Pierre'as Gramegna, irgi neatsilieka savo tvirtu įsitikinimu, kad būtent Liuksemburgas turėtų tapti naujuoju pasaulio finansų centru. Išties, Liuksemburgas jau yra tapęs investicinių fondų centru ir gali būti laikomas užsienio investuotojų vartais į euro zoną.

Jei tiek daug norinčių tapti nauju sičiu, kaip greitai tai gali įvykti? Iš tiesų, viskas ne taip paprasta. Londonas, kaip ir Honkongas, yra pats brangiausias miestas biuro nuomos požiūriu. Vien išlaidų taupymo prasme, perkelti veiklą iš Londono į, tarkime, Paryžių reikštų maždaug 30 proc. mažesnes išlaidas biurų nuomai.

Frankfurtas šiuo atžvilgiu atrodo dar patraukliau – biuro nuoma šiame mieste vidutiniškai yra daugiau nei 50 proc. pigesnė nei Londone. Tiesą sakant, daug kas Frankfurte arba Paryžiuje yra pigiau nei Londone: būsto nuoma darbuotojams miesto centre, restoranai verslo pietums ir vakarienėms. Ir dar daug kas yra geriau kitur, nei Londone – Liuksemburgas yra viena saugiausių pasaulio valstybių, Paryžiuje šilčiau ir saulė dažniau šviečia garsiuosiuose Paryžiaus „Roland Garros“ teniso kortuose, nei Londono „Wimbledon“. Tačiau, jei kalbėtume apie kalbą... Anglakalbei finansų bendruomenei Paryžius ar Frankfurtas nėra pačios mieliausios alternatyvos.

Šiame kontekste pamokų galima paieškoti Honkonge. Kuomet Didžioji Britanija perdavė Honkongo suverenitetą Kinijai 1997 m., pasibaigus 99 metus trukusiam Didžiosios Britanijos dominavimui, Kinija siekė finansų centru paversti Šanchajų. Tačiau, kad ir koks stiprus Šanchajus tapo per pastaruosius du dešimtmečius, jis lieka iš esmės į šalies vidaus investuotojus orientuotas finansinis centras. Tuo tarpu Honkongas išlaikė tarptautinį statusą ir lieka vienas svarbiausių pasaulio finansų centrų. Net ir su pirmaujančia vieta pagal biurų nuomos brangumą.

Perkelti rinką kitur yra anaiptol ne taip paprasta, kaip perkelti įmonės veiklą. Sprendimui perkelti įmonę gali daryti ir daro įtaką, pavyzdžiui, pigesnė biuro nuoma, žemesnis darbo užmokesčio lygis.

Geras pavyzdys yra ir Lietuva, kuomet pastarieji aspektai ir palanki darbo rinkos konjunktūra kviečia įmones, tarp jų – finansų institucijas, bankus perkelti kai kurias veiklos sritis į Lietuvą. Tačiau perkelti rinką reiškia daug daugiau. Rinka apima visą konjunktūrą, kurios reikia jai egzistuoti. Vienas iš pagrindinių šiuolaikinių verslo saitų bruožų yra tai, kad globalios įmonės jau dabar yra išties globalios ir naudojasi skirtingose valstybėse veikiančių įmonių, teikiančių teisines, apskaitos, IT, verslo konsultacijas, paslaugomis.

Tuo tarpu finansų centras reiškia nesuskaičiuojamus ryšius tarp įvairių kompetencijų centrų, išskirtinių ekspertų ir jų grupių, galiausiai tai reiškia itin svarbius ir tvirtus verslo saitus tarp specialistų, verslininkų, nuomonės lyderių. Visa tai perkelti taip, kad tas pats mechanizmas sklandžiai veiktų kitoje vietoje, sunkiai įmanoma. Londono Sitis yra daugiau nei finansinių institucijų susibūrimo ir veikimo vieta. Londonas yra įvairiapusės traukos vieta, o trauką ir charizmą supakuoti ir perplukdyti į kitą krantą yra praktiškai neįmanoma. Labai tikėtina, kad Didžiajai Britanijai pasitraukiant iš ES, vyks tam tikrų finansinių funkcijų, susijusių su euru, perkėlimas į kontinentinę Europą – kiek verslo logika ir ekonominiai principai diktuos tokį sprendimą. Tačiau Londono Sitis ir toliau liks pasaulinės svarbos finansų centru.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS