Lyčių teisme – Ch. Columbus | Diena.lt

LYČIŲ TEISME – CH. COLUMBUS

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, spalvotą mūsų bendrabūvio peizažą atkakliai bandanti paversti saugia pilkuma, vėl parūpino baubų. Šįkart jų rasta šeštokų ir septintokų vadovėliuose. Išnagrinėję rietuvę neseniai išleistų knygų, tarnybos ekspertai paskelbė griežtą verdiktą: leidiniai skiepija lyčių stereotipus.

Vertintojus (-as) pakraupino matematikos uždaviniai, kuriuose gėlėmis rūpinasi moterys, pomidorais prekiauja ūkininkai, tėčiai perka automobilius, o mamos kepa pyragus. Baisu net pagalvoti, kokį maskulinizmą bruka gamtos mokslų vadovėlis, prašydamas apskaičiuoti prie skersinio besitraukiančio vaikino raumenų jėgą!

Šiandien kliuvo Christopheriui Columbus, kad į pavojingą kelionę nepakvietė moterų, rytoj į Žalgirio mūšio lauką išvarysime Oną Vytautienę?

Patyrinėjus į solidžią brošiūrą suguldytas išvadas kyla sunkiai numaldomas smalsumas išsiaiškinti pavadinimą planetos, kurios visuomenei pavojų kelia sportuojantys vaikinai, išvaizda besirūpinančios merginos, o tekstai apie fiziologijos nulemtą galimybę gimdyti vaikus iš mergaičių pavagia svajones apie karjerą, paneigia jų teisę netapti motinomis. Tačiau, matant rimtų (nedrįstame tuo abejoti) specialistų (-ių) priekaištus, kad, kalbant apie geografinius atradimus, dominuoja vyrai, darosi nebejuokinga. Iš kokių vadovėlių ir ko mokėsi patys ekspertai (-ės), jei nori ne tik dirbtinai surežisuoti dabartį, bet ir perrašyti istoriją? Šiandien kliuvo Christopheriui Columbus, kad pagal ano meto madą rengėsi puošniai (galios ir didybės įspūdis!) ir į pavojingą kelionę nepakvietė moterų, Archimedui, kad savo vietos matematikos moksle neužleido kokiai moteriai, rytoj į Žalgirio mūšio lauką išvarysime Oną Vytautietę? Poryt nutrauksime diplomatinius ryšius su monarchijomis, kuriose sostą paveldi vyriškosios lyties pirmagimiai?

Vargu ar kas drįstų abejoti, kad situacija su lygiomis lyčių galimybėmis Lietuvoje nėra ideali. Brukamų diskriminacinių stereotipų apstu politikoje, akademinėje bendruomenėje. Moterys vis dar uždirba mažiau nei identiškas pareigas užimantys vyrai. Ar nevertėtų atitinkamoms tarnyboms daugiau laiko, jėgų ir ekspertų (-ių) intelekto skirti tikroms, o ne įsivaizduojamoms problemoms? Ch.Columbus su Archimedu tegu sau ilsisi ramybėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kauniete

Bravo Violeta! geras straipsnis.

Cha

Jei jau rašote Kolumbą nelietuviškai, tai kodėl Archimedas lietuviškai? Turėtumėt rašyti Ἀρχιμήδης. O ir Kolumbą neteisingai parašėte: jo gimtojoje kalboje, tai yra originale turi būti Cristoforo Colombo. Jūsų "Christopheriui Columbus" tikrą lietuvį vemt verčia!

L.

Sutinku, kad už tokį pat darbą moterys turi gauti tokį pat atlyginimą, bet niekada nepritarsiu tam, kad moterys dirbtų sunkų, kartais nepakeliamą fizinį darbą. O visokioms popierinėms kontrolierėms siūlau pabandyt kastuvu kasti 2 m gylio griovius, panešiot 50 kg. sveriančius bulvių ar cemento maišus ar padirbėt ką nors panašaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS