Meilė be išskaičiavimo | Diena.lt

MEILĖ BE IŠSKAIČIAVIMO

Prieš ketverius metus būta bandymų sukurti jausmomatį – ketinta jį pritaikyti psichologinei diagnostikai efektyvinti. Abejojančių tokio prietaiso nauda buvo daugiau nei tikinčių, todėl, sukėlęs nemenką rezonansą, projektas nugulė į stalčių. Kaskart, artėjant kuriai nors iš svarbių valstybei datų, sukirba mintis turėti kažką panašaus į jausmomatį, kad būtų galima patikrinti meilę Tėvynei. Tiksliau, jos tikrumą.

Lengva mylėti Tėvynę kaip idėją. Vėliavytėmis per šventes pamosuoti, šventiniame koncerte himną sugiedoti, patriotišku įrašu prie dar patriotiškesnės nuotraukos socialiniuose tinkluose pasidalyti – tuomet meilė per kraštus liejasi. Tik net ir teoriškai primatuota ne tokioje patogioje situacijoje toji meilė gerokai apmąžta. O jei, kaip Ukrainoje, reikėtų už Tėvynę krauju pasirašyti? Ginti ją ne tik kaip idėją, bet kaip tautos namus? Kiekvieną jų centimetrą.

Savotišku jausmomačiu yra tapęs Pilietinės visuomenės instituto atliekamas tyrimas. Pastaroji Pilietinės galios indekso apklausa parodė, kad tokiu atveju, jei Lietuva būtų užpulta kitos šalies, meilė pusei tautiečių išgaruotų. Mat ginti Tėvynę pasirengę 50 proc. šalies gyventojų, 13 proc. – pasitrauktų iš Lietuvos, 15 proc. – laikytųsi nuošalyje, o likę 22 proc. nežino arba neatsakė, kaip elgtųsi tokioje situacijoje.

Tokie mylėtojai į savo meilės receptą neįdeda įsipareigojimo, pasiaukojimo, ištikimybės, prisirišimo, o be šių ingredientų meilė prėska.

Žinoma, tie 13 proc., kurie išneštų kudašių, irgi dievagotųsi mylį Tėvynę – per nuotolį, iš Ispanijos pajūryje šluojamų būstų. Tokie mylėtojai į savo meilės receptą neįdeda įsipareigojimo, pasiaukojimo, ištikimybės, prisirišimo, o be šių ingredientų meilė prėska. Patriotiška meilė Tėvynei – sunki. Mat čia, kaip ir sutuoktinių santykiuose prieš Dievą, – ir džiaugsme, ir varge.

Vasario 16-ąją turime prabangą švęsti Lietuvą džiaugsme. Galime nesislapstydami ir išdidžiai kelti trispalvę. Galime didžiuotis savo tautos namais, nes per Nepriklausomybės metus pastatėme juos saugius, jaukius, patikimus. Be tikros meilės tai nebūtų pavykę. Tegul jos užtenka ir rytojui!

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Taigi taigi

Geri palinkėjimai, Dalyte. Dar geresni būtų, jei siektų ir rytojaus rytojų.

institutai ar prostitutai

pilietinės visuomenės institutas iš ko gyvena? Šventos dvasios paramos ar valstybės biudžeto?

Taigi...

Geras straipsnis.Daug tiesos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS