Ministro (ne)meilės trikampis | Diena.lt

MINISTRO (NE)MEILĖS TRIKAMPIS

Riebesnės antireklamos krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui turbūt nebūtų sugalvoję net ir didžiausi jo oponentai. Atsisakęs skirti Patriotų premiją Nerijai Putinaitei, jis sumenkino ne filosofės darbą, bet savo reputaciją. N.Putinaitės knygoje sutelktas gaivaus oro gūsis pasirodė stiprus vertinant praeities reiškinius, bet per silpnas, kad išvėdintų mūsų politikos virtuvėje tvyrantį sovietinių pelėsių dvoką.

Vis dėlto neakivaizdus konfliktas tarp ministro ir mąstytojos tik atrodo kilęs ūmai: jis užprogramuotas pačioje premijos idėjoje, kai galutinį žodį dėl meno kūrinio taria politikas.

Šiųmetis atvejis parodė, kur baigiasi ekspertų, teoriškai turinčių apsaugoti politiką nuo liapsusų, galios. Specialistai, kompensuojantys ministro literatūrinę nekompetenciją, be skrupulų buvo nustumti į šoną.

Iš solidarumo su filosofe savosios premijos atsisakiusius almanacho apie Kauno architektūrą autorius galima tik pasveikinti už veik disidentišką poelgį, o sykiu – paraginti kūrėjus atsiriboti nuo žiurkių lenktynių tradicijos.

Jei jau norima sustiprinti tautos patriotizmą per literatūros lauką, geriausia tai daryti ne sovietiniais vieno asmens šlovinimo metodais, bet sudarant sąlygas pačiai auditorijai panorėti skaityti būtent tokias knygas. Į autoriaus X kišenę kišamas pluoštas pinigų tėra vienadienė malonė, kuri gal ir gali išspręsti kokią buitinę X problemą, bet niekaip neatsilieps bendram tautos patriotizmo laipsniui.

Štai premijos nuostatuose teigiama, kad ja siekiama "skatinti Lietuvos ir užsienio autorius rašyti pilietiškumo ir patriotizmo tematika, per knygą skiepyti meilę ir ištikimybę Lietuvai". Ar tikrai visų ankstesniųjų metų laureatų knygos atitinka šį kriterijų? Anaiptol, nors tarp jų yra tikrai puikių grožinės literatūros veikalų, knygų, turinčių stiprų pedagoginį užtaisą, padedantį formuotis asmenybei. O gal ir vėl visą literatūrą turime vertinti pagal meilės tėvynei laipsnį?

Kita vertus, kodėl dėmesio savai istorijai skatinimo negalima suprasti pažodžiui? Nebent tikima, kad menkavertės verstinės knygos, kurios šiandien dominuoja, pvz., vaikams, paaugliams skirtų leidinių segmente, didina skaitytojų istorinį išprusimą, skatina meilę Lietuvai.

Nuo pat įsteigimo 2010-aisiais Patriotų premiją lydėjo abejonė dėl to, ar ji – dar literatūra, ar jau viešieji ryšiai ir kas jos atveju svarbiau – knygos ar Krašto apsaugos ministerija. Ačiū J.Olekui – atsakė.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

jis

neapsikiaulino......tik laiku ir vietoje netikusias liekanėles į celofaną supakavo

ww

Nelabai suprantu,kodel vienas Olekas sprendzia teikti premija ar ne? Cia turetu buti kompetetinga komisija is keliu nariu,o ne vienas ministras. O siaip,manau, patriotu premija yra visiskas absurdas,nes kas gali tvirtai pasakyti,kuris cia tas tikrasis patriotas. Gal ta premija turetu kitaip vadintis,bet,kaip ten bebutu,ne vienam Olekui spresti apie atitikima tai premijai. Cia kaip su tuo Kupcinsku,kuris per rimkimus iskabino sau reklama "uz ka balsuosite,uz milicininka ar patriota?". Jis sau leido nuspresti,kad jis didesnis patriotas,nors zmones,kaip isitikinome,galvojo kitaip. Olekas paprasciausiai apsikiaulino!

nuomonė

Sėdėti kabinete ir filosofuoti apie tuomečius įvykius, teisti žmones, menkinti jų indėlį ir įvardinti juos vos ne kaip valstybės priešus yra labai egoistiška. Gal deginkim ant laužo ir veikalus? Kažin, kas nutiktų, jei valstybei ištiktų kažkas panašaus, kaip anuomet, ar kabinetiniai filosofai neperverstų savo filosofijos visiškai priešinga puse? Juk tokių filosofų, staiga persidažiusių iš raudonos spalvos į trispalvę ir pradėjusių uoliai lankyti bažnyčia matėme ir matome pulkais iki šių dienų, nekurie net kryželius nuo studentų kaklų plėšė, o dabar vaizduoja didelius katalikus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS