Misija (ne)įmanoma? | Diena.lt

MISIJA (NE)ĮMANOMA?

Iš Kazachstano sugrįžusi lietuvių tremties ir kalinimo vietas lankančio projekto "Misija Sibiras" komanda dalijasi patirtomis emocijomis ir istorijomis. 2006-aisiais pradėtas projektas suvienijo skirtingas kartas į skaudžios biografijos bendruomenę. "Dabar jau reikėtų rengti ekspedicijas "Misija – Lietuvos kaimas", – išgirstu iš tremtinės, kurios likimas sukelia tokį pat dvasinį sukrėtimą, kokį Sibiro misijose patiria jauni žmonės.

Negalima ir nereikia lyginti emocijų skalės, tačiau pirmą kartą Raseinių rajone pamačiusi atminimo memorialą išnykusiems kaimams patyriau sukrėtimą. Milžiniški lauko rieduliai vienoje vietoje – tarsi kapinynas, ant kiekvieno – į nebūtį išėjusio kaimo pavadinimas. 1959–1989 m. iš Lietuvos gyvenamųjų vietovių sąrašo buvo išbraukta 5 600 kaimų pavadinimų. Per pastarąjį laikotarpį – 4 tūkst. kaimų. Tos tirpstančios Lietuvos atminimui skirtų ženklų yra kiekviename rajone: iš gyvenimo ir žemėlapio išnykusius kaimus primena lauko rieduliai, akmenų alėjos, koplytstulpiai, suoliukai, parkai.

Dabar jau reikėtų rengti ekspedicijas "Misija – Lietuvos kaimas".

Ruošiantis paminėti 100-ąsias valstybės metines, Pasvalio krašto žmonės nerimavo: nepakanka įprastų atminimo ženklų, juk kartu su buvusiais kaimais prarandami ir dideli mūsų tautos istorijos, kultūros, tapatybės klodai. Pasvaliečiai kreipėsi į Seimą, sostinėje surengta konferencija-forumas šia tema. Buvo daug pranešimų, žinoma, konstatuota: išnykę kaimai – svarbi mūsų tautos paveldo dalis, kurią reikia išsaugoti. Ir ką?

Jei išties norime ateinančioms kartoms išsaugoti tuose kaimuose gyvenusių žmonių vardus, likimus, reikalingas bendras darbas – misija. Nesunku išnykusius kaimus įamžinti gyvenviečių gatvių pavadinimuose: tereikia, kad savivaldybės, užuot klonavusios Alyvų, Rožių, Parko ir kitus unifikuotus pavadinimus, prisimintų gražius savo krašto išnykusių kaimų vietovardžius. O štai sukurti interaktyvų žemėlapį, kuriame būtų sužymėti visi išnykę kaimai, ir, paspaudus ant vieno iš kaimų, būtų galima sužinoti jo istoriją, žmonių likimus, buvusių gyventojų prisiminimus, – milžiniškas darbas. Ar imsimės?

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Bravo, p.Dalia

Puiki idėja. Ją įgyvendinti būtina imtis nedelsiant, kol yra dar gyvų kaimo žmonių, galinčių papasakoti savo kaimų istorijas. Prie šio sumanymo būtina pritraukti tautosakininkus, istorikus, visuomenininkus ir visus aktyvius piliečius. Kaip ir gyventojų surašymo atvėjais, finansavimą turėtų užtikrinti Valstybė. Misija – įmanoma, tik reikia noro. Tam būtinas totalus visuomenės spaudimas Seimui, Vyriausybei ir Prezidentui. Prie šios misijos aktyviai turi prisidėti ir žiniasklaida. .

>DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

Rusų mafijos bosą Striukį Putiną ir jo bendrus Antonovą su Baranausku į kartuves.

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

GRYBĘ - KGB MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS