Muziejų atlaidai | Diena.lt

MUZIEJŲ ATLAIDAI

Nors Vieversio diena – šiandien, šie pavasario šaukliai parskrido jau prieš dešimtį dienų. Tik nieko gero tai nežada: sakoma, kad, vieversiams sugrįžus anksčiau nei vasario 24-ąją, dar ilgokai bus šalta. Tad, užuot svaiginusis pavasario vizija, verčiau sugalvoti žiemiškų užsiėmimų, o vienas smagiausių ir prasmingiausių – muziejų lankymas.

Juolab kad paskutinis mėnesio sekmadienis – muziejų atlaidai, nemokama jų lankymo diena. Nuo 2019-ųjų, kai pradėtas taikyti Kultūros ministerijai pavaldžių muziejų nemokamo lankymo modelis, muziejai tapo ir pavienių lankytojų, ir šeimų geidžiamiausia laisvalaikio erdve. Vien pernai galimybe nemokamai aplankyti muziejus pasinaudojo per pusę milijono tautiečių. Išskyrus karantininius metus, kitais nuolat fiksuota džiuginančių rekordų.

Šalis, kur eilėje stovima ne prie duonos, bet prie meno, – laiminga, jos žmonės gyvena gerai.

Štai Valdovų rūmuose eksponuotą Žygimanto Augusto gobelenų parodą per vieną dieną aplankė 6,5 tūkst. žmonių! Lauke, lietuje, gyvoje eilėje jie stovėjo ištisas valandas ir nesiskundė. Šalis, kur eilėje stovima ne prie duonos, bet prie meno, – laiminga, jos žmonės gyvena gerai.

Tačiau muziejų renesansu vadinamas laikotarpis turi ir šešėlių. Muziejininkai ne vien katučių ploja: ministerijos asignavimas negali padengti išaugusių lankytojų srautų, kompensacijos toli gražu netenkina muziejų interesų. Vis dėlto gal nesulauksime laikų, kai nemokamas lankymas muziejams tiesiog nebeapsimokės? Per penkerius metus jau susiformavo tradicija, tad norisi tikėti, kad bus rasta galimybių ir geranoriškumo šią tradiciją puoselėti.

Pirmą kartą Lietuvoje atlikto muziejų poveikio lankytojų emocinei savijautai tyrimas patvirtino, kad muziejai teigiamai veikia žmonių emocijas, sustiprina malonumo ir energijos pojūčius. Negana to, įrodyta, kad kiekvienas muziejaus lankytojas ar lankytoja, susitikę su meno kūriniais, bent kelioms valandoms išsivaduoja nuo nerimo ir streso. Argi ne to mums šiais neramumų laikais reikia?

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS