Ne Korėja, o Venesuela | Diena.lt

NE KORĖJA, O VENESUELA

Karas Korėjoje atneštų didelių nuostolių, o ir nėra tikslo nuversti Pchenjano režimą. Visa ši isterija naudinga ginklų pramonei, nes skatina ginklavimąsi. Be to, tai padeda slopinti diskusijas apie vidaus (ekonomines, socialines) problemas pačiose JAV.

Kitaip yra su Venesuela. Lotynų Amerika – reikšmingas JAV regionas. Iš pietų į šiaurę keliauja ištekliai: žmogiškieji ir kt. Be to, šis regionas – rinka JAV ir Kanados pramonės produkcijai.

Ištisus dešimtmečius Vašingtonas kontroliuoja politinius procesus Lotynų Amerikoje: kišasi į regiono šalių vidaus reikalus, palaiko perversmus ir t. t. Vienas iš pavyzdžių – 1973 m. perversmas Čilėje, kai amerikiečių remiamas generolas Augustas Pinochetas brutaliai nuvertė tuometį šalies vadovą socialistą Salvadorą Allendę. Tuomet nuogąstauta, esą kairiosios S.Allendės idėjos gali išplisti į kitas regiono šalis.

Nestebina, kad JAV dėmesio centre yra Venesuela. Būtent Hugo Chávezas metė iššūkį Vašingtono dominavimui – ne tik kritikavo JAV politiką, bet ir bandė inicijuoti glaudesnį Pietų Amerikos valstybių bendradarbiavimą – politinę, ekonominę ir karinę (Bolivaro) sąjungą, turėjusia tapti atsvara JAV įtakos sklaidai. Šių iniciatyvų Vašingtonas pro akis nepraleido – Venesuela, žvelgiant amerikiečių akimis, yra vėžys, kurį reikia pašalinti.

Kaip pašalinti? Arba iš vidaus (rūmų perversmas), arba iš išorės (invazija). Pirmasis scenarijus – laiko patikrintas, tačiau tam, kad jis būtų sėkmingai įgyvendintas, reikia ne tik opozicijos, bet ir kariuomenės paramos kaip Čilėje. O Venesuelos generolai, regis, tebėra lojalūs Nicolás Maduro.

Antrasis scenarijus – JAV mokesčių mokėtojų išlaikoma dar viena užsienio intervencija. Ir šį kartą ne į Grenadą ar Panamą – mažytes Lotynų Amerikos šalis, o į Venesuelą.

Ar tam ryšis Donaldas Trumpas? Sunku pasakyti. Vis dėlto aktyvūs JAV veiksmai Venesueloje daug labiau tikėtini nei Šiaurės Korėjoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Cha cha cha

Senolių išmintis byloja: “Pasakyk kas tavo draugai, pasakysiu kas tu pats”. Putinui nedaug draugų beliko pasaulyje – Kim Jong Unas ir Maduras. Visi trys - vienas kito verti idiotai. Juokingai atrodo šiame kontekste Kremliaus gaidys Beržiūnas ir jį palaikantys, apkvaitę nuo Kremliaus propagandos smarvės, Putino subinlaižiai.

JAV jau prazude daugybe mazu tautu .

tame tarpe ir Lietuva , per tokius parsidavelius kaip Grybauskaite ir Lanzbergis . kai nepavyksta pastatyti mazgociu prie valdzios , daroma karine intervencija "taikai palaikyti" . Arba Japonijos gelbejimas nuo ruso galimos intervencijos po Antro pasaulinio karo . Neduok dieve taip nusprestu isgelbeti Lietuva .

zombiniai patriotai,

geriau pagalvokit,kokia dabar Lietuva.Jusu INDELIO cia nera???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS