Ne silkė, bet dvokia | Diena.lt

NE SILKĖ, BET DVOKIA

Pirmadienio vakarą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas savo postą perleido Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovui Kyrylo Budanovui. Na, ne visai perleido. Ne visai savo noru. Gal tik turėjo perleisti. Gal tik sulaukė gąsdinimo, kad turės perleisti. Bet kokiu atveju galėjome įsitikinti, kad Pasaulio ekonomikos forumui skirtoje ataskaitoje dezinformacija neatsitiktinai įvardyta kaip globalių grėsmių dešimtuko lyderė.

Viename populiariausių ukrainietiškų kanalų „Telegram“ tinkle atsiradusi, garsių žurnalistų ištransliuota melagiena pagyveno vos porą valandų, tačiau ir to pakako, kad per antrus karo metus išgyvenančią visuomenę nuvilnytų lengvos panikos (prezidentas neatlaikė sąjungininkų spaudimo sėsti prie derybų stalo?!) ir paniekos (prezidentas išsigando potencialaus konkurento populiarumo!) banga, o klasikinę turgaus aikštę atstojančiuose socialiniuose tinkluose prezidentūros adresu pasipiltų įprastai pyptelėjimais paslepiamų žodžių pliūpsniai.

Kad ir kas būtų pirmasis žinios apie tariamą rokiruotę šaltinis, tikslą jis pasiekė. Auditorijoje dar labiau sustiprėjo jau anksčiau jai mestelėta abejonė, kad tarp prezidentūros ir kariuomenės esama didelių nesutarimų. Pakaitintos senos aistros, kurias V. Zelenskiui jautė už jį nebalsavusi visuomenės dalis, 2022-ųjų vasarį akimirksniu pamiršusi savo nepasitenkinimą. Naujausia pirmadienio žinios interpretacija – esą taip prezidentūra tikrino visuomenės ir kariuomenės reakciją.

Nors melagiena buvo operatyviai paneigta, komunikacijos fenomenas, vadinamas supuvusios silkės principu – kai net paneigus stiprias emocijas sukėlusį melą pasklidęs tvaikas niekur nepradingsta – suveikė. Ir veiks toliau erzindamas ir taip įtampoje dėl karo, naujos mobilizacijos bangos, kuri būtina kariškiams, bet nepopuliari tarp politikų, gyvenančią visuomenę. Į šį procesą sėkmingai įsijungs ir kitas melo sklaidos metodas – pakirstas pasitikėjimas profesionaliais žurnalistais. Kuo vangesnės kovos fronte, tuo tokių informacinių atakų bus daugiau, jų geografija neišvengiamai plėsis. Žinant, kad Ukrainos užfrontė yra gerokai toliau į Vakarus, nei driekiasi valstybės siena, gebėjimo atskirti melagienas nuo tiesos egzaminus, neabejokime, laikysime ir mes. Kaip pirmadienio vakarą drėbtelėjo Kremliaus propagandininkė Margarita Simonian, „netvarka viensėdyje mums naudinga“.

Gairės: karas Ukrainoje, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas, kariuomenė, prezidentas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS